MŮJ PŘÍBĚH

Narodil jsem se 10.května 1986 do rodiny, která má dlouholetou vinařskou i bednářskou tradici. Můj dědeček ze slovácké Strážnice se kdysi přistěhoval do Znojma a začal zde vyrábět víno. Ten druhý žije ve Velkých Pavlovicích a jako bednář má na starosti pro změnu výrobu a opravy sudů na víno. Všechny fáze výroby vína si vyzkoušel také můj otec, aby se po privatizaci někdejších Moravských vinařských závodů stal ředitelem nově vzniklé firmy Znovín, kterou vede dodnes.

Odmalička jsem ve vinohradech vypomáhal, ale tehdy jsem za tím viděl jen těžkou práci, protože víno jsem zatím pít nemohl. Že vinohrad neznamená jen celoroční tvrdou dřinu, ale i slast při ochutnávání jeho plodů, jsem zjistil až při nástupu na jedinou českou vinařskou střední školu ve Valticích.

Čich na víno jsem si cvičil už v dětství, kdy mě deděček zavedl do sklepa a odšpuntoval mi sud, abych mohl přivonět ke kopřivovému Sauvignonu nebo k Tramínu s nádechem růží. Trvalo mi dlouho, než se mi podařilo vytříbit čichové a chuťové buňky, člověk se k tomu musí propít.

V nižších ročnících vinařské školy jsem s ostatními studenty spíš obdělával vinice, sklízel hrozny a ve školních sklepech z nich produkoval výsledné láhve. V této době jsem si poprvé přičichl k autentickým vínům, výuku vinohradnictví a vinařství vedl Jaroslav Osička. Před maturitou už se ale výuka soustředila hlavně na sommelierství, kterému jsem se po absolvování Vysoké školy hotelové začal sám profesionálně věnovat. Od roku 2011 pracuji v Ústředním kontrolním a zkušebním zemědělském ústavu, kde ve vinařském oddělení zkouším pěstování nových nebo zahraničních odrůd a podílím se například na odhalování pančování vín. Zároveň jsem úspěšně dokončil magisterské studium na Nottingham Trent University.


V roce 2015 jsem založil s kamarádem firmu Navajn. Původně to byl projekt zaměřený na prohlídky města Znojma s degustacemi vín a různé gastronomické zážitky pro turisty. Nakonec jsme pod touto značkou začali vyrábět i vlastní vína. Byla to velká jízda, která nám oběma dala mnoho zkušeností, ale také vzala téměř všechen volný čas. Firmě se výborně dařilo, ale srdce mě táhlo stále více k vínu a jeho výrobě. Chtěl jsem dotáhnout nastolenou myšlenku výroby vín s maximálním projevem terroir. Na konci roku 2018 jsem z firmy odešel a založil vlastní vinařství. Chci více času věnovat výrobě vína a konečně mít vlastní hrozny a vinohrad, což při velkém časovém vytížení nebylo reálné. První víno jsem uvedl na trh v roce 2019.  

NAPSALI O MNĚ