NABÍDKA VÍN

VÍNA Z AKÁTOVÝCH A DUBOVÝCH SUDŮ

Hrozny jsou šlapány nohama. Macerace šlapaných hroznů probíhá několik hodin až dnů. V případě zrání ve velkých dubových kádích probíhá macerace několik měsíců. Ve výjimečných případech jsou naopak lisovány celé hrozny. Dále vína zrají na hrubých kvasnicích v akátových i dubových sudech (původ dřeva Česká republika - CHKO Bílé Karpaty, Maďarsko - Erdőbénye, Rakousko a Francie). V průběhu samovolného kvašení i zrání vína není přidávána žádná síra ani jiná chemie. Těsně před lahvováním jsou vína buď mírně přisířena, nebo lahvována zcela bez konzervantů i bez filtrace. Vína této řady mohou být jedno-odrůdová i cuvée. Na vybraná vína jsou použity etikety s díly od znojemských umělců, inspirací ke tvorbě byly zejména moje vína, návštěva vinohradů, nebo sklepa.

RYZLINK RÝNSKÝ 2021

Oblekovice - Načeratický kopec

Vyrobeno z hroznů odrůdy Ryzlink rýnský z viniční tratě Načeratický kopec v Oblekovicích - podoblast Znojemská. Hrozny byly šlapány nohama a potom ležely 12 hodin na slupkách a třapinách. Víno následně spontánně kvasilo a zrálo bez míchání kvasnic na hrubých kvasnicích ve francouzských dubech. U vína proběhlo jablečno-mléčné odbourání kyselin a není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry.

alc. 13,0 % vol., č.š. 14/21

ŠEDÝ PINOT 2021 - vyprodáno

Tasovice - Stará hora

Vyrobeno z hroznů odrůdy Šedý pinot z viniční tratě Stará hora v Tasovicích - podoblast Znojemská. Hrozny byly šlapány nohama a potom ležely 6 hodin na slupkách a třapinách. Víno následně spontánně kvasilo a zrálo bez míchání kvasnic na hrubých kvasnicích ve francouzském a maďarském dubu. U vína proběhlo jablečno-mléčné odbourání kyselin a není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry.

alc. 12,5 % vol., č.š. 6/21

VELTLÍNSKÉ ZELENÉ 2021

Havraníky - Staré vinice

Vyrobeno z hroznů odrůdy Veltlínské zelené z viniční tratě Staré vinice v Havraníkách - podoblast Znojemská. Hrozny byly šlapány nohama a potom ležely 6 hodin na slupkách a třapinách. Víno následně spontánně kvasilo a zrálo bez míchání kvasnic na hrubých kvasnicích v moravských a francouzských dubech. U vína proběhlo jablečno-mléčné odbourání kyselin a není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry.

alc. 12,5 % vol., č.š. 10/21

ZWEIGELTREBE 2021 - vyprodáno

Tasovice - Stará hora

Vyrobeno z hroznů odrůdy Zweigeltrebe z viniční tratě Stará hora v Tasovicích - podoblast Znojemská. Hrozny byly šlapány nohama a ležely 3 týdny na slupkách a třapinách. Spontánní kvašení. Zrálo bez míchání kvasnic na hrubých kvasnicích ve francouzských dubech. U vína proběhlo jablečno-mléčné odbourání kyselin a není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry.

alc. 12,0 % vol., č.š. 7/21

QVEVRI A AMFORY

Díky historickým nálezům je jako kolébka výroby prvních vín označována Gruzie. Vína se zde ve velkých amforách, zvaných qvevri nebo kvevri, prokazatelně vyráběly již před 6 tisíci lety. Tradice výroby vína pomocí kvašení a ležení šlapaných bílých i modrých hroznů ve velkých hliněných nádobách se udržela dodnes. Nádoby jsou zakopané pod zemí a ty největší pojmou až několik tisíc litrů rmutu (šlapaných hroznů). V roce 2013 byla dokonce tato metoda výroby zařazena mezi nehmotné památky UNESCO. Způsob výroby vín v qvevri nádobách se nazývá Kachetinská metoda podle oblasti Kachetie v Gruzii. Výrobu těchto vín jsem mírně přizpůsobili podmínkám Znojemské vinařské podoblasti. 

Kvašení a ležení šlapaných hroznů probíhá několik měsíců v nádobách o objemu cca 250L zakopaných pod zemí. Kvašení probíhá samovolně bez přidaných kvasinek. Vína zrají v nádobách bez přidané síry. Těsně před lahvováním jsou buď mírně přisířena, nebo lahvována zcela bez konzervantů i bez filtrace. Vína do této řady vyrábím také v keramických amforách o objemu 250L - 300L vyrobených v Poštorenských keramických závodech na Moravě.

AMPHORA 2021

river sediments

Oranžové víno. Vyrobeno z hroznů odrůd Pálava, Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené, Malvasia a Šedý Pinot. Hrozny byly šlapány nohama a následně spontánně kvasilo a zrálo 12 měsíců společně se slupkami a třapinami v hliněných amforách vyrobených z poštorenské keramické hlíny. Po vylisování víno zrálo ve francouzských dubových sudech. Odrůdy Veltlínské zelené a Malvasia zrály v amforách bez macerace. Vyrobeno z hroznů v bio režimu - Znojemská vinařská podoblast. Víno není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry. Etiketu k vínu vytvořil Dante Minutello @danteminutello.

alc. 12,0 % vol., č.š. AMP/21

DEKADENCE 2021

amphora blend

Vyrobeno z hroznů odrůdy Frankovka a Zweigeltrebe. Hrozny byly šlapány nohama a následně spontánně kvasilo a zrálo 12 měsíců společně se slupkami a třapinami v hliněných amforách vyrobených z poštorenské keramické hlíny. Po vylisování víno chvíli zrálo ve francouzských dubových sudech. Hravost, lehkost a dekadentní aromatiku dodalo vínu přidání semi-karbonicky kvašeného blendu hroznů odrůd Zweigeltrebe a Chardonnay. Vyrobeno z hroznů v bio režimu - Znojemská vinařská podoblast. Víno není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry. Etiketu k vínu namaloval Karel Halouzka.

alc. 12,0 % vol., č.š. DEK/21

PÉTILLANT NATUREL A SEMIKARBONICKÁ MACERACE

Pétillant Naturel (zkráceně pét-nat) je synonymem pro starou metodu výroby přírodního šumivého vína, známou jako methode ancestrale. Podobné typy vín se vyráběly pravděpodobně již v antickém Římě a píše o nich římský historik Titus Livius. Vína kvasí v sudech nebo jiných nádobách a dokváší uzavřené v láhvích. Na rozdíl od tradiční šampaňské metody druhotného kvašení se jedná o kvašení primární. Ve vůni i v chuti hotového vína se obě metody liší také. Perlivá vína pét-nat často mívají výrazné primární hroznové tóny, očekávejte vína hravá, romantická, aristokratická, ale i mohutná, dekadentní, punková, nebo živelná. Je zde silný odraz terroir vinice. 

Vína této řady nechávám dokvášet pod korunkovým uzávěrem v sektových láhvích. Charakterem jsou každý rok jiná a velmi svobodná. Vzhled etiket a jejich téma vzniká spontánně až při jejich ochutnávání. Šlapané hrozny jsou spolu s třapinami několik hodin až dnů macerovány. Samovolné kvašení v sudech, ve skle, nebo v nerezových nádobách. Vína dále dokvášejí a zrají na jemných kvasnicích v láhvi, ve vínech je typické jemné perlení. Velmi zajímavý chuťový zážitek dodávají jemné kvasnice v každé láhvi. Vzhledem k technologii výroby je každý kus unikát, protože v každé láhvi vznikne díky oddělenému kvašení rozdílné množství alkoholu, zbytkového cukru a jemných kalů. Lahvováno bez přidané síry i bez filtrace.

Macération semi-carbonique (SCBQ zkráceně na mých etiketách) část vín je kvašena také metodou semikarbonické macerace. Macerace probíhá v kádích nebo amforách o velikosti 500 - 1000 litrů. Jedná se o kvašení celých hroznů bílých i modrých odrůd. Hrozny jsou plněny po vrchní okraj do nádob. Následně jsou nádoby bezpečně uzavřeny víkem, aby se do nádob nedostal v průběhu kvašení kyslík. Gravitací pomačkané hrozny na spodu nádoby uvolní mošt, který začne spontánně kvasit a tím postupně v nádobách vzniká atmosféra oxidu uhličitého. V nádobách stoupá teplota a mošt začne kvasit uvnitř celých bobulí. Celý proces trvá většinou 8 - 10 dnů. Vznikají tak svěží, zábavná a výrazně aromatická vína.

DUO MOSCATO 2022 

pétillant naturel

Vyrobeno z ekologicky ošetřovaných vinic z hroznů odrůdy Muškát moravský. Viniční trať U sklepů v Dyjákovičkách a Stará hora v Tasovicích - podoblast Znojemská. Macerace 24 hodin na slupkách. Víno spontánně kvasilo ve skleněných nádobách. Při 8 g/l zbytkového cukru dokvášelo v láhvích. Zraje samostatně v láhvích na jemných kvasnicích. Víno jemně perlí a působí tak velmi svěžím dojmem. Víno není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry. Ležením na láhvi bude získávat jemnější perlení a krémovější charakter. Etiketu k vínu namalovala Klaudie Švrčková.

alc. 11,5 % vol., č.š. 1/22

SCBQ 2022

Zweigeltrebe, Modrý Pinot

Vyrobeno z ekologicky ošetřovaných vinic z hroznů odrůd Zweigeltrebe a Modrý Pinot. Znojemská vinařská podoblast. Semikarbonická macerace neporušených celých hroznů probíhala 10 dnů ve dřevěných kádích. Dokvášelo ve francouzských dubových sudech. Není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry. Etiketu k vínu vytvořil Dante Minutello @danteminutello.

alc. 12,0 % vol., č.š. SCBQ/22