NABÍDKA VÍN

Weinschnitt

Historie vzniku příjmení Vajčner sahá až do roku 1636. V tomto roce bylo poprvé ve farní kronice ve Strážnici zmíněno příjmení Weinschner, které bylo pravděpodobně odvozeno ze slova Weinschnitt - řez vinné révy. Jméno znamenalo doslova střihač vína. Šlo o nové osadníky, kteří přišli po bitvě na Bílé hoře v roce 1620 po rekatolizaci z Rakouska. Postupným počešťováním přes Weintschner nebo Weinczner vzniklo příjmení Vajčner.

Hrozny na výrobu vín této řady jsou většinou šlapány nohama. Macerace šlapaných hroznů probíhá několik hodin až dnů. V případě zrání ve velkých dubových kádích probíhá macerace několik měsíců. Ve výjimečných případech jsou naopak lisovány celé hrozny. Dále vína zrají na hrubých kvasnicích v akátových i dubových sudech (původ dřeva Česká republika - CHKO Bílé Karpaty, Maďarsko - Erdőbénye, Rakousko a Francie). V průběhu samovolného kvašení i zrání vína není přidávána žádná síra ani jiná chemie. Těsně před lahvováním jsou vína buď mírně přisířena, nebo lahvována zcela bez konzervantů i bez filtrace. Vína této řady mohou být jedno-odrůdová i cuvée. Na vybraná vína jsou použity etikety s díly od znojemských umělců, inspirací ke tvorbě byly zejména moje vína, návštěva vinohradů, nebo sklepa.

Born to be orange

2019

Užijte si plnými doušky Veltlínské zelené z viniční tratě Kraví hora v Konicích. Staré hlavy Veltlínu byly vysazeny v roce 1970 a jedná se o první sklizeň hroznů po 10 letech bez obdělávání a ponechání ladem. Místní vinaři nazývají tuto vinici "basa" z důvodu specifického tvaru vedení řádků, který připomíná hudební nástroj. Basa byla spolu s popíjením tohoto vína inspirací pro znojemského umělce Václava Janhubu, který k tomuto Veltlínu namaloval etiketu. 

Oranžové víno potěší výraznou vůní po černém koření a bylinkách. Velmi zábavné spojení mezi vůní a chutí zprostředkovává příjemná divokost, která pramení z delší macerace hroznů společně s třapinami. V chuti se naplno projevuje třetihorní podloží v okolí Národního parku Podyjí u Kraví hory. Víno je mohutné, energické, s výraznou minerální lehce slanou linkou. Jednalo se o první sklizeň po 10 letech ladem, výnosy byly velmi malé a aroma i chuť jsou tak velmi koncentrované. Dlouhou dochuť uzavírá tříslovinka spolu s tóny cedrového dřeva a kávy, které jsou odkazem na zrání vína v rakouském akátu a francouzském dubu. 

Hrozny byly šlapány nohama. Část rmutu ležela 10 dnů na slupkách a třapinách. Víno spontánně kvasilo a zrálo na hrubých kvasnicích v dubových a akátových sudech. Víno není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry. Má výborné předpoklady k archivaci.

Vinice: J svah, hlinito-písčité zásadité podloží s mořskými písky a jíly

Alkohol: 12,0 % obj.

Zbytkový cukr: 0,3 g/l

Granitová skála (vyprodáno)

2018

Pinotové odrůdy v tomto cuvée dokonale ctí terroir Načeratického kopce. Vůně je intenzivní a vytrvalá, s chlebovinkou a jemnými máslovými tóny. V chuti se naplno projeví síla a energie třetihorního podloží, které je tvořeno zejména žulou (granitem). Mohutný a dlouhý minerálně-medový projev je podpořen zábavnou kyselinkou. Chuť je zakončena tóny jádrového ovoce. Müller dodává tomuto cuvée lehkou květinovost a hravost. Zrání na hrubých kvasnicích ve francouzském dubu umocnilo intenzitu a přirozenost granitového podloží.

Vyrobeno z hroznů odrůd Chardonnay (40%), Bílý Pinot (40%) a Müller Thurgau (20%). Viniční trať Načeratický kopec - Znojemská podoblast, odkud hrozny pocházejí, je tzv. "ostrovní horou", která pozůstala po erozi třetihorního žulového masivu. Písčité podloží s velkým zastoupením žuly dává vínu unikátní charakter. Na etiketě je použito dílo od znojemského umělce Karla Halouzky.

Hrozny byly šlapány nohama a potom ležely několik hodin na slupkách a třapinách. Víno následně spontánně kvasilo a zrálo na hrubých kvasnicích v dubových a akátových sudech. Víno není čiřeno ani filtrováno. Obsahuje velmi malé množství síry (do 50 mg/l celkové síry) a má výborné předpoklady k archivaci.

Vinice: JV svah, hlinito-písčité mírně kyselé podloží s žulou a křemennými písky

Alkohol: 12,0 % obj.

Zbytkový cukr: 0,5 g/l

Havranické vřesoviště (vyprodáno)

2019

Velmi čistý odrůdový projev typický pro Veltlínské zelené z vinohradů v okolí Znojma. Po přivonění zaujme atraktivní vůní po mandlích a černém koření. Víno výborně funguje v kombinaci s rakouským akátem, ve kterém spontánně kvasilo a leželo bez míchání na hrubých kvasnicích. Kouřový projev akátu zprostředkovává přechod mezi vůní a chutí. V chuti intenzivně dominuje kořenitost a zelená bylinnost. Potěší dlouhá strukturní dochuť. Víno je bez přidané síry a celkově je velmi bohaté a výborně pitelné. Bude příjemným společníkem při letních večerech u táborového ohně, ale doporučuji zejména na samostatné celoroční volno-časové popíjení.

Vyrobeno z hroznů odrůdy Veltlínské zelené z viniční tratě Staré vinice v Havraníkách - podoblast Znojemská. Hrozny byly šlapány nohama a potom ležely několik hodin na slupkách a třapinách. Víno následně spontánně kvasilo a zrálo na hrubých kvasnicích v akátovém sudu. U vína proběhlo jablečno-mléčné odbourání kyselin a není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry.

Vinice: JZ svah, mírně kyselé podloží je tvořeno biotickou žulou, mořskými písky a vápenatými jíly

Alkohol: 11,5 % obj.

Zbytkový cukr: 0,5 g/l

Křemenné písky (vyprodáno)

2018, 2019

Vertikální projev dvou ročníků z viniční tratě Pod lesem v Popicích je v tomto víně zachycen odrůdou Müller Thurgau. Vína z roku 2018 (60%) a 2019 (40%) tak spolu ve sklenicích vyprávějí příběh nejen o místě, ale také o čase. Vyrobeno z vinice vysazené v roce 1988 se snahou o přirozený projev podloží, které je tvořeno především křemennými písky, rulou a žulou.

Obraz, ze kterého vznikla etiketa k tomuto vínu, nakreslil znojemský umělec Adam Černý. Inspirací mu bylo nejedno dno láhve popického vína. Ušlechtilost, hravost, přirozenost, ale také surovost a živelnost. Takové byly Adamovy motivy při tvorbě, které v heslech vystihují prvohorní viniční trať Pod lesem a které jsou hmatatelné i při popíjení tohoto vína.

Hrozny byly šlapány nohama a potom ležely několik hodin na slupkách a třapinách. Víno následně spontánně kvasilo a zrálo na hrubých kvasnicích v sudech z moravského dubu z Valašska. Víno není čiřeno ani filtrováno. Obsahuje velmi malé množství síry (do 20 mg/l celkové síry) a má výborné předpoklady k archivaci.

Vinice: JV svah, písčitohlinité zvětraliny na žulách Dyjského masivu, tvořené zejména žulou, rulou a křemennými písky

Alkohol: 12,0 % obj.

Zbytkový cukr: 0,5 g/l

Müller Thurgau | Weinschnitt

2019

Jemná vůně bujné a živé přírody Vás okamžitě přenese do srdce popických vinohradů. Laskavé sluneční paprsky zanechaly v charakteru vína vzpomínku na léto v podobě intenzivních tónů lučního kvítí a šťavnaté broskve. Ve své syrové kráse se po prvním seznámení s vínem hlásí o slovo nezaměnitelný projev prvohorních křemenných písků v podloží. Víno je výrazné a šťavnaté, ve sklenici nebo karafě nabývá na intenzitě. Energickému projevu dala základ několikahodinová macerace šlapaných hroznů. Akátové a dubové sudy, ve kterých víno zrálo na hrubých kvasnicích, dokreslují formou vanilky a nasládle kouřových tónů voňavou pohlednici, kterou staré vinohrady u Národního parku Podyjí připravily. Obraz na etiketu namalovala Katka Šrámková.

Vyrobeno z hroznů z viniční tratě Pod lesem v Popicích - podoblast Znojemská. Písčité podloží s velkým zastoupením žuly dává vínu unikátní charakter. 

Hrozny byly šlapány nohama a potom ležely několik hodin na slupkách a třapinách. Víno následně spontánně kvasilo a zrálo na hrubých kvasnicích v sudech z francouzského dubu a maďarského akátu. Víno není čiřeno ani filtrováno. Obsahuje velmi malé množství síry (do 35 mg/l celkové síry) a má výborné předpoklady k archivaci.

Vinice: JV svah, písčitohlinité zvětraliny na žulách Dyjského masivu, tvořené zejména žulou, rulou a křemennými písky

Alkohol: 12,5 % obj.

Zbytkový cukr: 2,0 g/l

Tramín červený | Weinschnitt

2019

Jemná a čistá vůně po citrusech a kompotovaných meruňkách od prvního přivonění nenechávají nikoho pochybovat o tom, o jakou se jedná odrůdu. Zrálo v moravských dubových sudech, ve kterých již čtvrtým rokem po sobě zraje vždy pouze odrůda Tramín. Moravský dub v kombinaci s odrůdovým projevem působí sehraně a harmonicky. Na jazyku očekávejte mohutný svěží zážitek. Každý doušek odkrývá velmi pestrou paletu chutí, které toto víno v žádném případě neskrývá. Šťavnatá nektarinka, červený pomeranč, primární hroznové tóny, a zároveň silná minerální linka, která od začátku do konce hraje v ústech na patře jednu z hlavních rolí. Tu a tam překvapí kořenité řízné tóny po čerstvém zázvoru. Víno je velmi energické a čisté a svým přímočarým projevem vhodné na samostatné celovečerní popíjení i do jednoduché gastronomie. Obraz na etiketu namalovala Katka Šrámková.

Vyrobeno z hroznů z viniční tratě Načeratický kopec v Oblekovicích - podoblast Znojemská. Písčité podloží s velkým zastoupením žuly dává vínu unikátní charakter.

Hrozny byly šlapány nohama a potom ležely několik hodin na slupkách a třapinách. Víno následně spontánně kvasilo a zrálo na hrubých kvasnicích v moravském dubovém sudu. Víno není čiřeno ani filtrováno. Obsahuje do 60 mg/l celkové síry a má výborný potenciál k archivaci.

Vinice: JV svah, hlinito-písčité mírně kyselé podloží s žulou a mořskými písky

Alkohol: 12,5 % obj.

Zbytkový cukr: 0,5 g/l


Kvevri a amfory

Díky historickým nálezům je jako kolébka výroby prvních vín označována Gruzie. Vína se zde ve velkých amforách, zvaných qvevri nebo kvevri, prokazatelně vyráběly již před 6 tisíci lety. Tradice výroby vína pomocí kvašení a ležení šlapaných bílých i modrých hroznů ve velkých hliněných nádobách se udržela dodnes. Nádoby jsou zakopané pod zemí a ty největší pojmou až několik tisíc litrů rmutu (šlapaných hroznů). V roce 2013 byla dokonce tato metoda výroby zařazena mezi nehmotné památky UNESCO. Způsob výroby vín v kvevri nádobách se nazývá Kachetinská metoda podle oblasti Kachetie v Gruzii. Výrobu těchto vín jsem mírně přizpůsobili podmínkám Znojemské vinařské podoblasti. 

Kvašení a ležení šlapaných hroznů probíhá několik měsíců v nádobách o objemu cca 250L zakopaných pod zemí. Kvašení probíhá samovolně bez přidaných kvasinek. Vína zrají v nádobách bez přidané síry. Těsně před lahvováním jsou buď mírně přisířena, nebo lahvována zcela bez konzervantů i bez filtrace. Vína do této řady vyrábím také v keramických amforách o objemu 250L vyrobených v Poštorenských keramických závodech na Moravě.

Dekadence | amfora

2019

Víno má červeno - fialovou barvu. Dlouhodobá macerace hroznů odrůdy Modrý Pinot v amfoře je znát nejen ve výrazné čisté vůni, ale především ve velmi koncentrované a dlouhotrvající chuti. Chuť je příjemná, hladká až smetanová. Líbivá tříslovinka přináší do jinak kompotově - ovocného projevu kořenitost a nemalou dávku energie. Zakončení chuťově dlouhého vjemu nese odkaz na zrání v dubovém sudu. Karamelově - kávové tóny ukončují intenzivní chuťový zážitek. Víno působí vyrovnaně, harmonicky, a je výborně pitelné i přes svůj mladý věk. Po celou dobu vychutnávání tohoto dekadentního vína Vás budou překvapovat zábavné i zajímavé tóny, které dávají znát, že víno leželo přes půl roku v amfoře a neobsahuje žádnou přidanou síru. Ve sklenici se krásně otevírá. Vhodné k archivaci. Na etiketě je použito dílo od znojemského umělce Karla Halouzky.

Vyrobeno kachetinskou metodou z hroznů z viniční tratě Staré vinice v Havraníkách - podoblast Znojemská. Hrozny šlapány nohama. Víno spontánně kvasilo a zrálo 7 měsíců společně se slupkami a třapinami v hliněné amfoře vyrobené z poštorenské keramické hlíny. Víno následně zrálo na hrubých kvasnicích v dubovém sudu. U vína proběhlo jablečno-mléčné odbourání kyselin a není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry.

Vinice: JZ svah, mírně kyselé podloží je tvořeno biotickou žulou, mořskými písky a vápenatými jíly

Alkohol: 12,5 % obj.

Zbytkový cukr: 1,0 g/l

Sauvignon | kvevri (vyprodáno)

2018

Víno má oranžovou barvu. Vůně je velmi intenzivní, připomínající kopřivové a mátové tóny. Chuť je výrazná, kombinace mezi červenou paprikou a kopřivou, příjemně minerální, s dlouhotrvajícím bylinnou dochutí. Lehká tříslovinka na konci dokresluje velmi intenzivní chuťový projev. Vhodné k archivaci. Před popíjením doporučuji alespoň hodinu dekantovat.

Vyrobeno kachetinskou metodou z hroznů z viniční tratě Načeratický kopec v Oblekovicích - podoblast Znojemská. Hrozny šlapány nohama. Víno kvasilo a zrálo 3 měsíce společně se slupkami a třapinami v hliněné kvevri nádobě zakopané pod zemí v pískovcovém sklepě v Oblekovicích. Pro maximální projev terroir Znojemské vinařské podoblasti byla kvevri nádoba o objemu 250 litrů vyrobena pouze z místních surovin z okolí Znojma. U vína proběhlo jablečno-mléčné odbourání kyselin a není čiřeno ani filtrováno. Víno obsahuje minimální množství síry (do 25 mg/l celkové síry).

Vinice: JV svah, hlinito-písčité mírně kyselé podloží s žulou a křemennými písky

Alkohol: 11,6 % obj.

Kyseliny: 6,4 g/l

Zbytkový cukr: 2,0 g/l


Pétillant Naturel

Pétillant Naturel (zkráceně pét-nat) je synonymem pro starou metodu výroby přírodního šumivého vína, známou jako methode ancestrale. Podobné typy vín se vyráběly pravděpodobně již v antickém Římě a píše o nich římský historik Titus Livius. Vína kvasí v sudech nebo jiných nádobách a dokváší uzavřené v láhvích. Na rozdíl od tradiční šampaňské metody druhotného kvašení se jedná o kvašení primární. Ve vůni i v chuti hotového vína se obě metody liší také. Perlivá vína pét-nat často mívají výrazné primární hroznové tóny, očekávejte vína hravá, romantická, aristokratická, ale i mohutná, dekadentní, punková, nebo živelná. Je zde silný odraz terroir vinice. 

Vína této řady nechávám dokvášet pod korunkovým uzávěrem v sektových láhvích. Charakterem jsou každý rok jiná a velmi svobodná. Vzhled etiket a jejich téma vzniká spontánně až při jejich ochutnávání. Šlapané hrozny jsou spolu s třapinami několik hodin až dnů macerovány. Samovolné kvašení v sudech, ve skle, nebo v nerezových nádobách. Vína dále dokvášejí a zrají na jemných kvasnicích v láhvi, ve vínech je typické jemné perlení. Velmi zajímavý chuťový zážitek dodávají jemné kvasnice v každé láhvi. Vzhledem k technologii výroby je každý kus unikát, protože v každé láhvi vznikne díky oddělenému kvašení rozdílné množství alkoholu, zbytkového cukru a jemných kalů. Každá láhev je unikátní také v tom, že má rozdílnou sílu perlení. Lahvováno bez přidané síry i bez filtrace.

Martin Wajčner 1910.

Müller Thurgau 2019

Vyrobeno se vzpomínkou na Martina Wajčnera (1889-1963), vinaře ze známého vinařského rodu, který měl své vinohrady v okolí Strážnice na Slovácku. V roce 1910 nastoupil na povinnou vojenskou službu, kterou musel protáhnout až do konce 1. světové války do roku 1918. Po návratu do Strážnice znovu začal pečovat o své vinohrady a vyrábět víno. Část své vojenské služby strávil také ve Znojmě, kde jako dragoun rakousko-uherské armády sloužil v Louckém klášteře. Etiketa je inspirována originálem obrazu, který zobrazuje Martinův nástup do rakousko-uherské armády. 

Vyrobeno z hroznů z viniční tratě Pod lesem v Popicích - podoblast Znojemská. Víno spontánně kvasilo ve skleněných nádobách. Při 4-5 g/l zbytkového cukru dokvášelo v láhvích do sucha. Zraje samostatně v láhvích na jemných kvasnicích. Víno jemně perlí a díky vyšší kyselině působí velmi svěžím dojmem. Ve vůni i v chuti se projevují nejen líbivé primární hroznové tóny, ale zejména velmi energický a čistý projev popického terroir. Víno si žije svým životem a mineralita až slanost, pramenící z křemenných písků v podloží, je  výborně čitelná. Chuťový projev je na jazyku dlouhý, s lehce živočišným zakončením. Vše v kontrastu s elegantním odrůdovým projevem Mülleru s tóny po lučním kvítí. Víno není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry. Ležením na láhvi bude získávat jemnější a krémovější charakter.

Vinice: JV svah, písčitohlinité zvětraliny na žulách Dyjského masivu, tvořené zejména žulou, rulou a křemennými písky

Alkohol: 11,0 % obj.

Kyseliny: 6,7 g/l

Zbytkový cukr: 1,0 g/l

Makes women happy (vyprodáno)

Frankovka rosé 2019

Křehká duše ženy hledá charakterního pana elegána, svalovce s pěkným tělem a přirozeným kultivovaným projevem. Ráda se nechá hýčkat i unášet jeho výjimečností i divokostí, pramenící z místa jeho původu. Touží po silném i citlivém charakteru, který je jí k dispozici v každé situaci. Dámy rády ocení staré gentlemanské zvyky a tradice, které byly v minulých dobách tak běžné. Moderní doba bohužel někdy maskuje jeho neduhy sladkou úlisností, jindy zase strhává jeho osobnost a originalitu. Někdy z něj po probděné noci bolí hlava. To ale není případ našeho rytíře z Načeratického kopce, který pomáhá vyřešit problémy moderní doby!!

Západ slunce, natrhané luční květiny, vůně sladkých zralých malin a ostružin. Každým douškem Vám tento lehký a svůdný pet-nat bude připomínat prázdninové výlety, kdy jste se cítily šťastné, bezstarostné a plné lásky. Užívejte kdykoliv a všemi smysly...   

Vyrobeno z hroznů z viniční tratě Načeratický kopec v Oblekovicích - podoblast Znojemská. Hrozny byly šlapány nohama a ležely 3 hodiny na slupkách a třapinách. Víno spontánně kvasilo ve skleněných nádobách. Při 4-5 g/l zbytkového cukru dokvášelo v láhvích do sucha. Hluboce kořenící staré hlavy Frankovky dodaly vínu specifický charakter. Víno je příjemně minerální a křemenné písky s žulou jsou v dochuti dobře čitelné. Víno zraje samostatně v láhvích na jemných kvasnicích a lehce perlí.  Bez přídavku síry. Ležením na láhvi bude získávat jemnější a krémovější charakter.

Vinice: JV svah, hlinito-písčité mírně kyselé podloží s žulou a křemennými písky

Alkohol: 13,5 % obj.

Kyseliny: 6,2 g/l

Zbytkový cukr: 1,0 g/l


Ceník vín

Born to be orange 2019

Konice - Kraví hora

300 Kč

Dekadence 2019 | amfora

Havraníky - Staré vinice

380 Kč

Martin Wajčner 1910. 2019 | pétillant naturel

Popice - Pod lesem

200 Kč

Müller Thurgau 2019 | Weinschnitt

Popice - Pod lesem

300 Kč

Tramín červený 2019 | Weinschnitt

Oblekovice - Načeratický kopec

300 Kč