NABÍDKA VÍN

Weinschnitt

Historie vzniku příjmení Vajčner sahá až do roku 1636. V tomto roce bylo poprvé ve farní kronice ve Strážnici zmíněno příjmení Weinschner, které bylo pravděpodobně odvozeno ze slova Weinschnitt - řez vinné révy. Jméno znamenalo doslova střihač vína. Šlo o nové osadníky, kteří přišli po bitvě na Bílé hoře v roce 1620 po rekatolizaci z Rakouska. Postupným počešťováním přes Weintschner nebo Weinczner vzniklo příjmení Vajčner.

Hrozny na výrobu vín této řady jsou většinou šlapány nohama. Macerace šlapaných hroznů probíhá několik hodin až dnů. V případě zrání ve velkých dubových kádích probíhá macerace několik měsíců. Ve výjimečných případech jsou naopak lisovány celé hrozny. Dále vína zrají na hrubých kvasnicích v akátových i dubových sudech (původ dřeva Česká republika - CHKO Bílé Karpaty, Maďarsko - Erdőbénye, Rakousko a Francie). V průběhu samovolného kvašení i zrání vína není přidávána žádná síra ani jiná chemie. Těsně před lahvováním jsou vína buď mírně přisířena, nebo lahvována zcela bez konzervantů i bez filtrace. Vína této řady mohou být jedno-odrůdová i cuvée. Na vybraná vína jsou použity etikety s díly od znojemských umělců, inspirací ke tvorbě byly zejména moje vína, návštěva vinohradů, nebo sklepa.

AUTENTISTA19

Ryzlink rýnský, Müller Thurgau 2019

Vyrobeno z hroznů odrůd Ryzlink rýnský (75%) a Müller Thurgau (25%) z viničních tratí ze Znojemské vinařské podoblasti. Ryzlink pochází z Načeratického kopce v Oblekovicích a Müller z Popic - Pod lesem.

Myšlenka byla zrcadlit charakterní terroir Znojemské vinařské podoblasti. Byly vybrány jedny z nejvíce zde zastoupených odrůd, které zároveň dokonale ctí terroir. Třetihorní načeratická granitová skála v kombinaci s popickými prvohorními křemennými písky dávají vínu unikátní charakter.

Hrozny byly šlapány nohama a potom ležely několik hodin na slupkách a třapinách. Víno následně spontánně kvasilo a zrálo bez míchání kvasnic 10 měsíců na hrubých kvasnicích ve slavonském dubu a moravském akátu. Víno není čiřeno ani filtrováno. Obsahuje velmi malé množství síry (do 40 mg/l celkové síry) a má výborný potenciál k archivaci.

Vinice: hlinito-písčité mírně kyselé podloží s žulou, mořskými a křemennými písky

Alkohol: 12,5 % obj.

Zbytkový cukr: 0,5 g/l

K prodeji pouze v AUTENTISTA wine & champagne bar.

Born to be orange (vyprodáno)

Veltlínské zelené 2019

Užijte si plnými doušky Veltlínské zelené z viniční tratě Kraví hora v Konicích. Staré hlavy Veltlínu byly vysazeny v roce 1970 a jedná se o první sklizeň hroznů po 10 letech bez obdělávání a ponechání ladem. Místní vinaři nazývají tuto vinici "basa" z důvodu specifického tvaru vedení řádků, který připomíná hudební nástroj. Basa byla spolu s popíjením tohoto vína inspirací pro znojemského umělce Václava Janhubu, který k tomuto Veltlínu namaloval etiketu.

Oranžové víno potěší výraznou vůní po černém koření a bylinkách. Velmi zábavné spojení mezi vůní a chutí zprostředkovává příjemná divokost, která pramení z delší macerace hroznů společně s třapinami. V chuti se naplno projevuje třetihorní podloží v okolí Národního parku Podyjí u Kraví hory. Víno je mohutné, energické, s výraznou minerální lehce slanou linkou. Jednalo se o první sklizeň po 10 letech ladem, výnosy byly velmi malé a aroma i chuť jsou tak velmi koncentrované. Dlouhou dochuť uzavírá tříslovinka spolu s tóny cedrového dřeva a kávy, které jsou odkazem na zrání vína v rakouském akátu a francouzském dubu.

Hrozny byly šlapány nohama. Část rmutu ležela 10 dnů na slupkách a třapinách. Víno spontánně kvasilo a zrálo na hrubých kvasnicích v dubových a akátových sudech. Víno není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry. Má výborné předpoklady k archivaci.

Vinice: J svah, hlinito-písčité zásadité podloží s mořskými písky a jíly

Alkohol: 12,0 % obj.

Zbytkový cukr: 0,3 g/l

Cena: 300 Kč / 11.5 EUR

Müller Thurgau | Weinschnitt

2019

Jemná vůně bujné a živé přírody Vás okamžitě přenese do srdce popických vinohradů. Laskavé sluneční paprsky zanechaly v charakteru vína vzpomínku na léto v podobě intenzivních tónů lučního kvítí a šťavnaté broskve. Ve své syrové kráse se po prvním seznámení s vínem hlásí o slovo nezaměnitelný projev prvohorních křemenných písků v podloží. Víno je výrazné a šťavnaté, ve sklenici nebo karafě nabývá na intenzitě. Energickému projevu dala základ několikahodinová macerace šlapaných hroznů. Akátové a dubové sudy, ve kterých víno zrálo na hrubých kvasnicích, dokreslují formou vanilky a nasládle kouřových tónů voňavou pohlednici, kterou staré vinohrady u Národního parku Podyjí připravily. Obraz na etiketu namalovala Katka Šrámková.

Vyrobeno z hroznů z viniční tratě Pod lesem v Popicích - podoblast Znojemská. Písčité podloží s velkým zastoupením žuly dává vínu unikátní charakter.

Hrozny byly šlapány nohama a potom ležely několik hodin na slupkách a třapinách. Víno následně spontánně kvasilo a zrálo na hrubých kvasnicích v sudech z francouzského dubu a maďarského akátu. Víno není čiřeno ani filtrováno. Obsahuje velmi malé množství síry (do 35 mg/l celkové síry) a má výborné předpoklady k archivaci.

Vinice: JV svah, písčitohlinité zvětraliny na žulách Dyjského masivu, tvořené zejména žulou, rulou a křemennými písky

Alkohol: 12,5 % obj.

Zbytkový cukr: 2,0 g/l

Cena: 300 Kč / 11.5 EUR

Tramín červený | Weinschnitt

2019

Jemná a čistá vůně po citrusech a kompotovaných meruňkách od prvního přivonění nenechávají nikoho pochybovat o tom, o jakou se jedná odrůdu. Zrálo v moravských dubových sudech, ve kterých již čtvrtým rokem po sobě zraje vždy pouze odrůda Tramín. Moravský dub v kombinaci s odrůdovým projevem působí sehraně a harmonicky. Na jazyku očekávejte mohutný svěží zážitek. Každý doušek odkrývá velmi pestrou paletu chutí, které toto víno v žádném případě neskrývá. Šťavnatá nektarinka, červený pomeranč, primární hroznové tóny, a zároveň silná minerální linka, která od začátku do konce hraje v ústech na patře jednu z hlavních rolí. Tu a tam překvapí kořenité řízné tóny po čerstvém zázvoru. Víno je velmi energické a čisté a svým přímočarým projevem vhodné na samostatné celovečerní popíjení i do jednoduché gastronomie. Obraz na etiketu namalovala Katka Šrámková.

Vyrobeno z hroznů z viniční tratě Načeratický kopec v Oblekovicích - podoblast Znojemská. Písčité podloží s velkým zastoupením žuly dává vínu unikátní charakter.

Hrozny byly šlapány nohama a potom ležely několik hodin na slupkách a třapinách. Víno následně spontánně kvasilo a zrálo na hrubých kvasnicích v moravském dubovém sudu. Víno není čiřeno ani filtrováno. Obsahuje do 60 mg/l celkové síry a má výborný potenciál k archivaci.

Vinice: JV svah, hlinito-písčité mírně kyselé podloží s žulou a mořskými písky

Alkohol: 12,5 % obj.

Zbytkový cukr: 0,5 g/l

Cena: 300 Kč / 11.5 EUR

Kvevri a amfory

Díky historickým nálezům je jako kolébka výroby prvních vín označována Gruzie. Vína se zde ve velkých amforách, zvaných qvevri nebo kvevri, prokazatelně vyráběly již před 6 tisíci lety. Tradice výroby vína pomocí kvašení a ležení šlapaných bílých i modrých hroznů ve velkých hliněných nádobách se udržela dodnes. Nádoby jsou zakopané pod zemí a ty největší pojmou až několik tisíc litrů rmutu (šlapaných hroznů). V roce 2013 byla dokonce tato metoda výroby zařazena mezi nehmotné památky UNESCO. Způsob výroby vín v kvevri nádobách se nazývá Kachetinská metoda podle oblasti Kachetie v Gruzii. Výrobu těchto vín jsem mírně přizpůsobili podmínkám Znojemské vinařské podoblasti. 

Kvašení a ležení šlapaných hroznů probíhá několik měsíců v nádobách o objemu cca 250L zakopaných pod zemí. Kvašení probíhá samovolně bez přidaných kvasinek. Vína zrají v nádobách bez přidané síry. Těsně před lahvováním jsou buď mírně přisířena, nebo lahvována zcela bez konzervantů i bez filtrace. Vína do této řady vyrábím také v keramických amforách o objemu 250L vyrobených v Poštorenských keramických závodech na Moravě.

Amphora Orange

Veltlínské zelené 2019

Víno má zlato - oranžovou barvu. Dlouhodobá macerace šlapaných hroznů odrůdy Veltlínské zelené v amfoře je znát nejen ve výrazné čisté vůni, ale především ve velmi koncentrované a dlouhotrvající chuti. Chuť je příjemná, kořenito-bylinná, se silným charakterním projevem znojemského Veltlínu. Líbivá tříslovinka spolu s výraznou, minerální, lehce slanou linkou, přináší do celkového dojmu nemalou dávku energie a hravosti. Zakončení chuťově dlouhého vjemu nese odkaz na zrání ve starším francouzském dubu. Víno působí elegantně, harmonicky, a je výborně pitelné. Po celou dobu vychutnávání Vás budou překvapovat zábavné i zajímavé tóny, které dávají znát, že Veltlín ležel půl roku v amfoře a neobsahuje žádnou přidanou síru. Ve sklenici se krásně otevírá. Vhodné k archivaci. Před popíjením doporučuji dekantovat.

Vyrobeno kachetinskou metodou z hroznů z viniční tratě Staré vinice v Havraníkách - podoblast Znojemská. Geologicky se zde nacházejí starohorní, prvohorní i třetihorní usazeniny, které vínu dodávají velmi specifický charakter. Hrozny šlapány nohama. Víno spontánně kvasilo a zrálo 6 měsíců společně se slupkami a třapinami v hliněné amfoře vyrobené z poštorenské keramické hlíny. Víno následně zrálo na hrubých kvasnicích v dubovém sudu. U vína proběhlo jablečno-mléčné odbourání kyselin a není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry.

Vinice: JZ svah, mírně kyselé podloží je tvořeno biotickou žulou, mořskými písky a vápenatými jíly

Alkohol: 11,5 % obj.

Zbytkový cukr: 0,5 g/l

Cena: 400 Kč / 15.5 EUR

Rande s paní Frankovkou | kvevri

Frankovka 2019

Opuštěný starý dům s výhledem na zapomenutou vinici. Je sychravý podzimní večer, sedím v pracovně na tmavé kožené sedačce a dívám se do krbu, kde praská dřevo a plápolá oheň. Vzduchem je cítit dým z doutnající kůry, místností sálá teplo. Tu a tam se střídá suše sladká pryskyřice se závany orientálního koření z kuchyně. Krabička doutníků na stole je téměř prázdná. Poklidnou temnou atmosféru přeruší nesmělé zaklepání na masivní dubové dveře. Pootevřeným dveřmi začnou do pracovny proudit medové vanilkové tóny, které jemně prostupuje vůně kosatce a růže z Damašku. Pokaždé mě něčím překvapí. A pokaždé je krásná...

Před popíjením doporučuji alespoň hodinu dekantovat. Vyrobeno kachetinskou metodou z hroznů z viniční tratě Načeratický kopec v Oblekovicích - podoblast Znojemská. Hrozny šlapány nohama. Víno spontánně kvasilo a zrálo 6 měsíců společně se slupkami a třapinami v hliněných kvevri nádobách zakopaných pod zemí. Pro maximální projev terroir Znojemské vinařské podoblasti byly kvevri nádoby vyrobeny pouze z místních surovin z okolí Znojma. Víno následně zrálo na hrubých kvasnicích ve starších dubových sudech z Francie. U vína proběhlo jablečno-mléčné odbourání kyselin a není čiřeno ani filtrováno. Obsahuje velmi malé množství síry (do 30 mg/l celkové síry). Víno má výborné předpoklady k archivaci. Na etiketě je použito dílo od znojemské malířky Terezy Liškové.

Vinice: JV svah, hlinito-písčité mírně kyselé podloží s žulou a mořskými písky

Alkohol: 12,5 % obj.

Zbytkový cukr: 1,0 g/l

Cena: 350 Kč / 13.5 EUR

Pétillant Naturel

Pétillant Naturel (zkráceně pét-nat) je synonymem pro starou metodu výroby přírodního šumivého vína, známou jako methode ancestrale. Podobné typy vín se vyráběly pravděpodobně již v antickém Římě a píše o nich římský historik Titus Livius. Vína kvasí v sudech nebo jiných nádobách a dokváší uzavřené v láhvích. Na rozdíl od tradiční šampaňské metody druhotného kvašení se jedná o kvašení primární. Ve vůni i v chuti hotového vína se obě metody liší také. Perlivá vína pét-nat často mívají výrazné primární hroznové tóny, očekávejte vína hravá, romantická, aristokratická, ale i mohutná, dekadentní, punková, nebo živelná. Je zde silný odraz terroir vinice. 

Vína této řady nechávám dokvášet pod korunkovým uzávěrem v sektových láhvích. Charakterem jsou každý rok jiná a velmi svobodná. Vzhled etiket a jejich téma vzniká spontánně až při jejich ochutnávání. Šlapané hrozny jsou spolu s třapinami několik hodin až dnů macerovány. Samovolné kvašení v sudech, ve skle, nebo v nerezových nádobách. Vína dále dokvášejí a zrají na jemných kvasnicích v láhvi, ve vínech je typické jemné perlení. Velmi zajímavý chuťový zážitek dodávají jemné kvasnice v každé láhvi. Vzhledem k technologii výroby je každý kus unikát, protože v každé láhvi vznikne díky oddělenému kvašení rozdílné množství alkoholu, zbytkového cukru a jemných kalů. Každá láhev je unikátní také v tom, že má rozdílnou sílu perlení. Lahvováno bez přidané síry i bez filtrace.

Bubliny | pétillant naturel

Veltlínské zelené | Neuburské 2020

Spojením odrůd Veltlínské zelené (70%) a Neuburské (30%) vzniklo víno, které svým charakterem spojuje viniční tratě třetihorního podloží, které se nacházejí v pásu Národního parku Podyjí. Staré hlavy Veltlínu daly tomuto "petnatu" ve vůni i v chuti do vínku typicky znojemskou kořenitost po pepři a pražených mandlích. Neuburg z Načeratického kopce je v tomto cuvée odrůdou, která projev zakulacuje typickou máslovostí a chlebovinkou. Část rmutu byla macerována, což dodalo nejen jantarové odlesky ve sklenicích - víno je svým projevem výrazné s dlouhou a velmi příjemnou dochutí. Terroir vinice na Kraví hoře se díky pozdější sklizni ročníku 2020 projevuje v celé své parádě a dodává tomuto vínu ve vůni typické lehce živočišné tóny, které dělají víno zábavné a originální. Vše společně velmi dobře a harmonicky funguje, víno je dobře čitelné a výborně pitelné. Autorem obrazu k tomuto vínu je Monika Kačmarčikova.

Vyrobeno z hroznů z viničních tratí Kraví hora v Konicích a Načeratický kopec v Oblekovicích - podoblast Znojemská. Víno spontánně kvasilo ve skleněných a nerezových nádobách. Část rmutu ležela 3 dny na slupkách a třapinách. Při 4-5 g/l zbytkového cukru dokvášelo v láhvích do sucha. Po měsíci ležení byly z každé láhve ručně odstřeleny nejhrubší kvasnice. Zraje samostatně v láhvích na jemných kvasnicích. Víno jemně perlí a  působí tak velmi svěžím dojmem. Víno není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry. Ležením na láhvi bude získávat jemnější perlení a krémovější charakter.

Vinice: třetihorní podloží v pásu Národního parku Podyjí, které je tvořeno zejména žulou, rulou a mořskými písky

Alkohol: 11,5 % obj.

Zbytkový cukr: 2,0 g/l

Cena: 240 Kč / 9 EUR


Makes women happy | pétillant naturel

Frankovka | Šedý Pinot 2020 ryšák

Západ slunce, natrhané luční květiny, vůně sladkých zralých malin a ostružin. Každým douškem Vám tento lehký a svůdný pet-nat bude připomínat prázdninové výlety, kdy jste se cítily šťastné, bezstarostné a plné lásky. Užívejte kdykoliv kdekoliv a všemi smysly...

Spojením hluboce kořenících starých hlav odrůdy Frankovka (80%) a Šedý Pinot (20%) vzniklo sytě růžové víno, které je svým charakterem lehké, přímočaré a nenáročné. Čistá, květinově ovocná vůně spolu s hravou chutí, vyloudí při ochutnávání úsměv na tváři. Gurmánské tóny divokých jahod a zralých malin se zalíbí nejen ženám. Pet-nat doporučuji na celoroční volno-časové popíjení.

Vyrobeno z hroznů z viniční tratě Načeratický kopec v Oblekovicích - podoblast Znojemská. Hrozny byly šlapány nohama. Odrůda Frankovka ležela 3 hodiny na slupkách a třapinách. Odrůda Šedý Pinot ležela 14 dnů na slupkách a třapinách. Obě odrůdy společně spontánně kvasily ve skleněných nádobách. Při 4-5 g/l zbytkového cukru víno dokvášelo v láhvích do sucha. Zraje samostatně v láhvích na jemných kvasnicích. Víno jemně perlí a působí tak velmi svěžím dojmem. Víno není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry. Ležením na láhvi bude získávat jemnější perlení a krémovější charakter.

Vinice: JV svah, třetihorní hlinito-písčité mírně kyselé podloží s žulou, rulou a mořskými písky

Alkohol: 12,0 % obj.

Zbytkový cukr: 2,0 g/l

Cena: 240 Kč / 9 EUR

Vína z aktuální nabídky můžete objednat přes e-mail monika@martinvajcner.cz a nebo přes e-shop www.vinotrh.cz

Ceník vín / Price list

Amphora Orange 2019

Havraníky - Staré vinice

400 Kč / 15.5 EUR

Bubliny 2020 | pétillant naturel

Konice - Kraví hora, Oblekovice - Načeratický kopec

240 Kč / 9 EUR

Makes women happy 2020 | pétillant naturel

Oblekovice - Načeratický kopec

240 Kč / 9 EUR

Müller Thurgau 2019 | Weinschnitt

Popice - Pod lesem

300 Kč / 11.5 EUR

Rande s paní Frankovkou 2019 | kvevri

Oblekovice - Načeratický kopec

350 Kč / 13.5 EUR

Tramín červený 2019 | Weinschnitt

Oblekovice - Načeratický kopec

300 Kč / 11.5 EUR