NABÍDKA VÍN
VÍNA Z AKÁTOVÝCH A DUBOVÝCH SUDŮ
Hrozny jsou šlapány nohama. Macerace šlapaných hroznů probíhá několik hodin až dnů. V případě zrání ve velkých dubových kádích probíhá macerace několik měsíců. Ve výjimečných případech jsou naopak lisovány celé hrozny. Dále vína zrají na hrubých kvasnicích v akátových i dubových sudech (původ dřeva Česká republika - CHKO Bílé Karpaty, Maďarsko - Erdőbénye, Rakousko a Francie). V průběhu samovolného kvašení i zrání vína není přidávána žádná síra ani jiná chemie. Těsně před lahvováním jsou vína buď mírně přisířena, nebo lahvována zcela bez konzervantů i bez filtrace. Vína této řady mohou být jedno-odrůdová i cuvée. Na vybraná vína jsou použity etikety s díly od znojemských umělců, inspirací ke tvorbě byly zejména moje vína, návštěva vinohradů, nebo sklepa.
PINOT NOIR 2022 DOBŠICE II
Dobšice - U Hájku
Vyrobeno z horní části vinice (s větším podílem křemene a písku) z viniční tratě U Hájku v Dobšicích - podoblast Znojemská. Semi-karbonická macerace celých hroznů 10 dnů ve dřevěných kádích. Hrozny byly následně šlapány nohama a ležely 2 týdny na slupkách a třapinách. Zrálo ve francouzských dubových sudech. Víno není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry.
alk. 11,0 % vol., č.š. PN2/22
PINOT NOIR 2022 ŠATOV - vyprodáno
Šatov - U bunkru
Vyrobeno z hroznů odrůdy Pinot Noir. Viniční trať U bunkru v Šatově. Znojemská vinařská podoblast. Semi-karbonická macerace celých hroznů 8 dnů ve dřevěných kádích. Hrozny byly následně šlapány nohama a ležely 2 týdny na slupkách a třapinách. Zrálo ve francouzských dubových sudech. Víno není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry.
alk. 9,5 % vol., č.š. SPN/22
PINOT SAINT LAURENT 2022
Dyjákovičky - U sklepů
Vyrobeno z hroznů odrůd Svatovavřinecké, Bílý & Modrý Pinot. Semikarbonická macerace neporušených celých hroznů probíhala 10 dnů ve dřevěných kádích. Dokvášelo a zrálo ve francouzských dubových sudech. Není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry. Vyrobeno z hroznů v bio režimu – Znojemská vinařská podoblast. Etiketu k vínu vytvořila Kateřina Šrámková.
alk. 10,5 % vol., č.š. SAINT/22
V láhvích 1500ml.
SAUVIGNON 2022 JAROSLAVICE
Jaroslavice – Na vinicích
Vyrobeno z hroznů odrůdy Sauvignon. Viničních trať Na vinicích v Jaroslavicích – podoblast Znojemská. Hrozny ležely 10 hodin na slupkách. Víno následně spontánně kvasilo a zrálo bez míchání kvasnic na hrubých kvasnicích v moravských amforách a 225L francouzských dubových sudech. Víno není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry.
alk. 12,0 % vol., č.š. SGJ/22
ŠATOV 2022 FIELD BLEND
White field blend
Mix bílých odrůd z vinice v Šatově. Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené, Šedý Pinot a Malvasia. Znojemská vinařská podoblast. Spontánně kvasilo a zrálo bez míchání kvasnic na hrubých kvasnicích v moravských akátových a dubových sudech. Část hroznů semi-karbonická macerace. Víno není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry. Etiketu k vínu vytvořila Kateřina Šrámková.
alk. 11,5 % vol., č.š. SAT/22
ŠEDÝ PINOT 2022
Tasovice, Konice & Jaroslavice
Vyrobeno z hroznů odrůdy Šedý Pinot. Znojemská vinařská podoblast. Hrozny ležely 12 hodin na slupkách. Víno následně spontánně kvasilo a zrálo bez míchání kvasnic na hrubých kvasnicích v 225L francouzských dubových sudech. Víno není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry.
alk. 13,0 % vol., č.š. RS/22
TRAMINER 2023 TĚŠETICE
Těšetice - Stará vinice
Vyrobeno z hroznů odrůdy Tramín červený. Viničních trať Stará vinice v Těšeticích – podoblast Znojemská. Semi-karbonická macerace celých hroznů 10 dnů ve dřevěných kádích. Dokvášelo v láhvích. Není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry.
alk. 10,5 % vol., č.š. TR/23
VELTLINER 2022 KRAVÍ HORA
Konice - Kraví hora
Vyrobeno z hroznů odrůdy Veltlínské zelené. Viničních trať Kraví hora v Konicích – podoblast Znojemská. Hrozny byly šlapány nohama a následně spontánně kvasilo a zrálo 12 měsíců společně se slupkami a třapinami v hliněných amforách vyrobených z poštorenské keramické hlíny. Po vylisování víno zrálo ve francouzských dubových sudech. Část vína byly lisovány celé hrozny a zrála ve francouzských dubových sudech bez macerace. Víno není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry.
alk. 11,0 % vol., č.š. KH/22
VELTLÍNSKÉ ZELENÉ 2022
Konice, Havraníky & Dyjákovičky
Vyrobeno z hroznů odrůdy Veltlínské zelené. Znojemská vinařská podoblast. Část hroznů semi-karbonická macerace. Víno spontánně kvasilo a zrálo bez míchání kvasnic na hrubých kvasnicích v moravských amforách a francouzských dubových sudech. Víno není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry.
alk. 11,5 % vol., č.š. VZ3/22
WELSCHRIESLING 2022 HNANICE II
Hnanice - Knížecí vrch
Vyrobeno z horní části vinice (s větším podílem písku) z viniční tratě Knížecí vrch v Hnanicích - podoblast Znojemská. Víno spontánně kvasilo a zrálo bez míchání kvasnic na hrubých kvasnicích v moravských amforách a francouzských dubových sudech. Víno není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry.
alk. 11,5 % vol., č.š. RV2/22
QVEVRI A AMFORY
Díky historickým nálezům je jako kolébka výroby prvních vín označována Gruzie. Vína se zde ve velkých amforách, zvaných qvevri nebo kvevri, prokazatelně vyráběly již před 6 tisíci lety. Tradice výroby vína pomocí kvašení a ležení šlapaných bílých i modrých hroznů ve velkých hliněných nádobách se udržela dodnes. Nádoby jsou zakopané pod zemí a ty největší pojmou až několik tisíc litrů rmutu (šlapaných hroznů). V roce 2013 byla dokonce tato metoda výroby zařazena mezi nehmotné památky UNESCO. Způsob výroby vín v qvevri nádobách se nazývá Kachetinská metoda podle oblasti Kachetie v Gruzii. Výrobu těchto vín jsem mírně přizpůsobili podmínkám Znojemské vinařské podoblasti.
Kvašení a ležení šlapaných hroznů probíhá několik měsíců v nádobách o objemu cca 250L zakopaných pod zemí. Kvašení probíhá samovolně bez přidaných kvasinek. Vína zrají v nádobách bez přidané síry. Těsně před lahvováním jsou buď mírně přisířena, nebo lahvována zcela bez konzervantů i bez filtrace. Vína do této řady vyrábím také v keramických amforách o objemu 250L - 300L vyrobených v Poštorenských keramických závodech na Moravě.
AMPHORA 21/22 - vyprodáno
sea sediments
Oranžové víno. Vyrobeno z hroznů odrůd Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský a Tramín červený. Hrozny z ročníku 2021 byly šlapány nohama a následně spontánně kvasilo a zrálo 12 měsíců společně se slupkami a třapinami v hliněných amforách vyrobených z poštorenské keramické hlíny. Po vylisování víno zrálo ve francouzských dubových sudech. Hrozny z ročníku 2022 zrály v amforách bez macerace. Vyrobeno z hroznů v bio režimu - Znojemská vinařská podoblast. Víno není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry. Etiketu k vínu vytvořil Dante Minutello @danteminutello.
alk. 12,0 % vol., č.š. SEA/22
QVEVRI 2021
Tasovice & Havraníky
Vyrobeno z hroznů odrůdy Zweigeltrebe a Modrý Pinot. Znojemská vinařská podoblast. Hrozny byly šlapány nohama. Spontánně kvasilo a zrálo 12 měsíců společně se slupkami a třapinami ve znojemských terakotových nádobách. Víno následně zrálo na hrubých kvasnicích ve francouzských dubových sudech. Víno není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry. Etiketu k vínu vytvořil Dante Minutello @danteminutello.
alk. 11,5 % vol., č.š. Q/21
PÉTILLANT NATUREL
Pétillant Naturel (zkráceně pét-nat) je synonymem pro starou metodu výroby přírodního šumivého vína, známou jako methode ancestrale. Podobné typy vín se vyráběly pravděpodobně již v antickém Římě a píše o nich římský historik Titus Livius. Vína kvasí v sudech nebo jiných nádobách a dokváší uzavřené v láhvích. Na rozdíl od tradiční šampaňské metody druhotného kvašení se jedná o kvašení primární. Ve vůni i v chuti hotového vína se obě metody liší také. Perlivá vína pét-nat často mívají výrazné primární hroznové tóny, očekávejte vína hravá, romantická, aristokratická, ale i mohutná, dekadentní, punková, nebo živelná. Je zde silný odraz terroir vinice.
Vína této řady nechávám dokvášet pod korunkovým uzávěrem v sektových láhvích. Charakterem jsou každý rok jiná a velmi svobodná. Vzhled etiket a jejich téma vzniká spontánně až při jejich ochutnávání. Šlapané hrozny jsou spolu s třapinami několik hodin až dnů macerovány. Samovolné kvašení v sudech, ve skle, nebo v nerezových nádobách. Vína dále dokvášejí a zrají na jemných kvasnicích v láhvi, ve vínech je typické jemné perlení. Velmi zajímavý chuťový zážitek dodávají jemné kvasnice v každé láhvi. Vzhledem k technologii výroby je každý kus unikát, protože v každé láhvi vznikne díky oddělenému kvašení rozdílné množství alkoholu, zbytkového cukru a jemných kalů. Lahvováno bez přidané síry i bez filtrace.
MOSCATO 2023
pétillant naturel
Vyrobeno z hroznů odrůdy Muškát Moravský. Viničních trať U sklepů v Dyjákovičkách – podoblast Znojemská. Lisovány celé hrozny. Víno následně spontánně kvasilo ve skleněných nádobách. Při 8 g/l zbytkového cukru dokvášelo v láhvích. Zraje samostatně v láhvích na jemných kvasnicích. Víno jemně perlí a působí tak svěžím dojmem. Víno není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry. Ležením na láhvi bude získávat jemnější perlení a krémovější charakter. Obraz k vínu vytvořila Klaudie Švrčková.
alk. 9,5 % vol., č.š. M/23