NABÍDKA VÍN

VÍNA Z AKÁTOVÝCH A DUBOVÝCH SUDŮ

Hrozny jsou šlapány nohama. Macerace šlapaných hroznů probíhá několik hodin až dnů. V případě zrání ve velkých dubových kádích probíhá macerace několik měsíců. Ve výjimečných případech jsou naopak lisovány celé hrozny. Dále vína zrají na hrubých kvasnicích v akátových i dubových sudech (původ dřeva Česká republika - CHKO Bílé Karpaty, Maďarsko - Erdőbénye, Rakousko a Francie). V průběhu samovolného kvašení i zrání vína není přidávána žádná síra ani jiná chemie. Těsně před lahvováním jsou vína buď mírně přisířena, nebo lahvována zcela bez konzervantů i bez filtrace. Vína této řady mohou být jedno-odrůdová i cuvée. Na vybraná vína jsou použity etikety s díly od znojemských umělců, inspirací ke tvorbě byly zejména moje vína, návštěva vinohradů, nebo sklepa.

AUTENTISTA19

Ryzlink rýnský | Müller Thurgau 2019

Vyrobeno z hroznů odrůd Ryzlink rýnský (75%) a Müller Thurgau (25%) z viničních tratí ze Znojemské vinařské podoblasti. Ryzlink pochází z Načeratického kopce v Oblekovicích a Müller z Popic - Pod lesem.

Myšlenka byla zrcadlit charakterní terroir Znojemské vinařské podoblasti. Byly vybrány jedny z nejvíce zde zastoupených odrůd, které zároveň dokonale ctí terroir. Třetihorní načeratická granitová skála v kombinaci s popickými prvohorními křemennými písky dávají vínu unikátní charakter.

Hrozny byly šlapány nohama a potom ležely několik hodin na slupkách a třapinách. Víno následně spontánně kvasilo a zrálo bez míchání kvasnic 10 měsíců na hrubých kvasnicích ve slavonském dubu a moravském akátu. Víno není čiřeno ani filtrováno. Obsahuje velmi malé množství síry (do 40 mg/l celkové síry) a má výborný potenciál k archivaci.

Vinice: hlinito-písčité mírně kyselé podloží s žulou, mořskými a křemennými písky

Alkohol: 12,5 % obj.

Zbytkový cukr: 0,5 g/l

K prodeji pouze v AUTENTISTA wine & champagne bar.

Cuvée Veltliner (vyprodáno)

VZ Staré vinice | VZ Kraví hora 2020

Odrůda Veltlínské zelené je v historii výroby vína v okolí Znojma zmiňována již od samého počátku. Místní počasí i geologický původ většiny viničních tratí představují pro tuto odrůdu ideální podmínky. Spojením Veltlínů ze dvou viničních tratí v okolí Národního parku Podyjí vzniklo velmi líbivé, čisté a charakterní víno. Silný odrůdový projev je výborně čitelný i pro vinného začátečníka. Ve vůni i v chuti se objevují hravé a lehce rozpoznatelné tóny po kompotových hruškách, hřebíčku a mandlích. Částečná macerace rmutu dodala vínu výraznou barvu a delší dochuť. Při zrání v sudech na hrubých kvasnicích nebylo mícháno a podrželo si proto příjemnou kyselinu. Část šarže po celou dobu zrání ve francouzském dubu průběžně pomalu kvasila. Dokvášelo v láhvích. Víno tak velmi jemně perlí. Veltlín v této podobě ukazuje, že je odrůda mnoha tváří. Na nic si nehraje, působí živě a přirozeně. Doporučuji ke každodennímu volnočasovému popíjení.

Vyrobeno z hroznů odrůdy Veltlínské zelené z viničních tratí Staré vinice v Havraníkách a Kraví hora v Konicích - podoblast Znojemská. Hrozny byly šlapány nohama a část rmutu ležela 3 dny na slupkách a třapinách. Víno následně spontánně kvasilo a zrálo na hrubých kvasnicích v sudech z francouzského a moravského dubu. U vína proběhlo jablečno-mléčné odbourání kyselin a není čiřeno ani filtrováno. Víno jemně perlí a zraje v láhvích pod korunkovým uzávěrem. Bez přídavku síry.

Vinice: písčitohlinité zvětraliny na žulách Dyjského masivu v okolí Národního parku Podyjí, tvořené zejména žulou, křemennými a mořskými písky

Alkohol: 11,5 % obj.

Zbytkový cukr: 3,0 g/l

Gentleman's choice

Chardonnay | Šedý Pinot | Müller Thurgau 2020

Vyrobeno z hroznů z viničních tratí Načeratický kopec v Oblekovicích a Pod lesem v Popicích - podoblast Znojemská. Hrozny byly šlapány nohama. Odrůda Šedý Pinot ležela 2 týdny na slupkách a třapinách. Víno spontánně kvasilo a zrálo na hrubých kvasnicích v sudech z francouzského dubu a rakouského akátu. Není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry.

Vinice: písčitohlinité zvětraliny na žulách Dyjského masivu v okolí Národního parku Podyjí, tvořené zejména žulou, křemennými a mořskými písky

Alkohol: 12,0 % obj.

Zbytkový cukr: 0,5 g/l

Malérečka

Modrý Pinot | Müller Thurgau 2020 ryšák

Vyrobeno se vzpomínkou na prababičku Alžbětu Gajdovou (1906 - 1993), jednu z posledních maléreček folklorních ornamentů na Slovácku.

Staré hlavy Modrého Pinotu (50%) z havranických všesovišť dávají každý rok ušlechtilá, elegantní a ovocně aromatická vína. Müller Thurgau (50%) z viniční tratě Pod lesem bývá naopak divoký, nespoutaný a plný energie. Silná mineralita je pro obě viniční tratě, které spolu sousedí a geologicky se prolínají, lehce rozpoznatelná i pro nezkušeného degustátora. Vzniklo tak víno, které svým projevem dokáže uchvátit silnými kontrasty, hravostí a výbornou pitelností. Hrubé kvasnice při zrání v sudech nebyly míchány a víno i přes svůj nízký alkohol oplývá příjemnou strukturou a silnou aromatikou. Po nalití do sklenice při kontaktu se vzduchem rozkvétá a otevírá se do tónů sušených jahod a malin. Energický Müller nehraje v žádném případě druhé housle. Popické terroir a jeho křemenné podloží ukazuje znovu svou genialitu tím, že při kombinaci s jinými geologicky podobnými viničními tratěmi dokáže držet zábavnou, lehce živočišnou linku. Chuťový zážitek v ústech pomalu odeznívá silnou mineralitou, která je pro obě viniční tratě charakteristická.

Vyrobeno z hroznů z viničních tratí Staré vinice v Havraníkách a Pod lesem v Popicích - podoblast Znojemská. Hrozny byly šlapány nohama a ležely 3 hodiny na slupkách a třapinách. Víno následně spontánně kvasilo a zrálo na hrubých kvasnicích v sudech z francouzského dubu a moravského akátu. Není čiřeno ani filtrováno. Obsahuje velmi malé množství síry (20 mg/l celkové síry).

Vinice: písčitohlinité zvětraliny na žulách Dyjského masivu v okolí Národního parku Podyjí, tvořené zejména žulou, křemennými písky a vápenatými jíly

Alkohol: 11,5 % obj.

Zbytkový cukr: 1,0 g/l

KVEVRI A AMFORY

Díky historickým nálezům je jako kolébka výroby prvních vín označována Gruzie. Vína se zde ve velkých amforách, zvaných qvevri nebo kvevri, prokazatelně vyráběly již před 6 tisíci lety. Tradice výroby vína pomocí kvašení a ležení šlapaných bílých i modrých hroznů ve velkých hliněných nádobách se udržela dodnes. Nádoby jsou zakopané pod zemí a ty největší pojmou až několik tisíc litrů rmutu (šlapaných hroznů). V roce 2013 byla dokonce tato metoda výroby zařazena mezi nehmotné památky UNESCO. Způsob výroby vín v kvevri nádobách se nazývá Kachetinská metoda podle oblasti Kachetie v Gruzii. Výrobu těchto vín jsem mírně přizpůsobili podmínkám Znojemské vinařské podoblasti. 

Kvašení a ležení šlapaných hroznů probíhá několik měsíců v nádobách o objemu cca 250L zakopaných pod zemí. Kvašení probíhá samovolně bez přidaných kvasinek. Vína zrají v nádobách bez přidané síry. Těsně před lahvováním jsou buď mírně přisířena, nebo lahvována zcela bez konzervantů i bez filtrace. Vína do této řady vyrábím také v keramických amforách o objemu 250L vyrobených v Poštorenských keramických závodech na Moravě.

Amphora Orange (vyprodáno)

Veltlínské zelené 2019

Víno má zlato - oranžovou barvu. Dlouhodobá macerace šlapaných hroznů odrůdy Veltlínské zelené v amfoře je znát nejen ve výrazné čisté vůni, ale především ve velmi koncentrované a dlouhotrvající chuti. Chuť je příjemná, kořenito-bylinná, se silným charakterním projevem znojemského Veltlínu. Líbivá tříslovinka spolu s výraznou, minerální, lehce slanou linkou, přináší do celkového dojmu nemalou dávku energie a hravosti. Zakončení chuťově dlouhého vjemu nese odkaz na zrání ve starším francouzském dubu. Víno působí elegantně, harmonicky, a je výborně pitelné. Po celou dobu vychutnávání Vás budou překvapovat zábavné i zajímavé tóny, které dávají znát, že Veltlín ležel půl roku v amfoře a neobsahuje žádnou přidanou síru. Ve sklenici se krásně otevírá. Vhodné k archivaci. Před popíjením doporučuji dekantovat.

Vyrobeno kachetinskou metodou z hroznů z viniční tratě Staré vinice v Havraníkách - podoblast Znojemská. Geologicky se zde nacházejí starohorní, prvohorní i třetihorní usazeniny, které vínu dodávají velmi specifický charakter. Hrozny šlapány nohama. Víno spontánně kvasilo a zrálo 6 měsíců společně se slupkami a třapinami v hliněné amfoře vyrobené z poštorenské keramické hlíny. Víno následně zrálo na hrubých kvasnicích v dubovém sudu. U vína proběhlo jablečno-mléčné odbourání kyselin a není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry.

Vinice: JZ svah, mírně kyselé podloží je tvořeno biotickou žulou, mořskými písky a vápenatými jíly

Alkohol: 11,5 % obj.

Zbytkový cukr: 0,5 g/l

Rande s paní Frankovkou | kvevri

Frankovka 2019

Opuštěný starý dům s výhledem na zapomenutou vinici. Je sychravý podzimní večer, sedím v pracovně na tmavé kožené sedačce a dívám se do krbu, kde praská dřevo a plápolá oheň. Vzduchem je cítit dým z doutnající kůry, místností sálá teplo. Tu a tam se střídá suše sladká pryskyřice se závany orientálního koření z kuchyně. Krabička doutníků na stole je téměř prázdná. Poklidnou temnou atmosféru přeruší nesmělé zaklepání na masivní dubové dveře. Pootevřeným dveřmi začnou do pracovny proudit medové vanilkové tóny, které jemně prostupuje vůně kosatce a růže z Damašku. Pokaždé mě něčím překvapí. A pokaždé je krásná...

Před popíjením doporučuji alespoň hodinu dekantovat. Vyrobeno kachetinskou metodou z hroznů z viniční tratě Načeratický kopec v Oblekovicích - podoblast Znojemská. Hrozny šlapány nohama. Víno spontánně kvasilo a zrálo 6 měsíců společně se slupkami a třapinami v hliněných kvevri nádobách zakopaných pod zemí. Pro maximální projev terroir Znojemské vinařské podoblasti byly kvevri nádoby vyrobeny pouze z místních surovin z okolí Znojma. Víno následně zrálo na hrubých kvasnicích ve starších dubových sudech z Francie. U vína proběhlo jablečno-mléčné odbourání kyselin a není čiřeno ani filtrováno. Obsahuje velmi malé množství síry (do 30 mg/l celkové síry). Víno má výborné předpoklady k archivaci. Na etiketě je použito dílo od znojemské malířky Terezy Liškové.

Vinice: JV svah, hlinito-písčité mírně kyselé podloží s žulou a mořskými písky

Alkohol: 12,5 % obj.

Zbytkový cukr: 1,0 g/l

PÉTILLANT NATUREL

Pétillant Naturel (zkráceně pét-nat) je synonymem pro starou metodu výroby přírodního šumivého vína, známou jako methode ancestrale. Podobné typy vín se vyráběly pravděpodobně již v antickém Římě a píše o nich římský historik Titus Livius. Vína kvasí v sudech nebo jiných nádobách a dokváší uzavřené v láhvích. Na rozdíl od tradiční šampaňské metody druhotného kvašení se jedná o kvašení primární. Ve vůni i v chuti hotového vína se obě metody liší také. Perlivá vína pét-nat často mívají výrazné primární hroznové tóny, očekávejte vína hravá, romantická, aristokratická, ale i mohutná, dekadentní, punková, nebo živelná. Je zde silný odraz terroir vinice. 

Vína této řady nechávám dokvášet pod korunkovým uzávěrem v sektových láhvích. Charakterem jsou každý rok jiná a velmi svobodná. Vzhled etiket a jejich téma vzniká spontánně až při jejich ochutnávání. Šlapané hrozny jsou spolu s třapinami několik hodin až dnů macerovány. Samovolné kvašení v sudech, ve skle, nebo v nerezových nádobách. Vína dále dokvášejí a zrají na jemných kvasnicích v láhvi, ve vínech je typické jemné perlení. Velmi zajímavý chuťový zážitek dodávají jemné kvasnice v každé láhvi. Vzhledem k technologii výroby je každý kus unikát, protože v každé láhvi vznikne díky oddělenému kvašení rozdílné množství alkoholu, zbytkového cukru a jemných kalů. Každá láhev je unikátní také v tom, že má rozdílnou sílu perlení. Lahvováno bez přidané síry i bez filtrace.

Makes women happy | pétillant naturel (vyprodáno)

Frankovka | Šedý Pinot 2020 ryšák

Západ slunce, natrhané luční květiny, vůně sladkých zralých malin a ostružin. Každým douškem Vám tento lehký a svůdný pet-nat bude připomínat prázdninové výlety, kdy jste se cítily šťastné, bezstarostné a plné lásky. Užívejte kdykoliv kdekoliv a všemi smysly...

Spojením hluboce kořenících starých hlav odrůdy Frankovka (80%) a Šedý Pinot (20%) vzniklo sytě růžové víno, které je svým charakterem lehké, přímočaré a nenáročné. Čistá, květinově ovocná vůně spolu s hravou chutí, vyloudí při ochutnávání úsměv na tváři. Gurmánské tóny divokých jahod a zralých malin se zalíbí nejen ženám. Pet-nat doporučuji na celoroční volno-časové popíjení.

Vyrobeno z hroznů z viniční tratě Načeratický kopec v Oblekovicích - podoblast Znojemská. Hrozny byly šlapány nohama. Odrůda Frankovka ležela 3 hodiny na slupkách a třapinách. Odrůda Šedý Pinot ležela 14 dnů na slupkách a třapinách. Obě odrůdy společně spontánně kvasily ve skleněných nádobách. Při 4-5 g/l zbytkového cukru víno dokvášelo v láhvích do sucha. Zraje samostatně v láhvích na jemných kvasnicích. Víno jemně perlí a působí tak velmi svěžím dojmem. Víno není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry. Ležením na láhvi bude získávat jemnější perlení a krémovější charakter.

Vinice: JV svah, třetihorní hlinito-písčité mírně kyselé podloží s žulou, rulou a mořskými písky

Alkohol: 12,0 % obj.

Zbytkový cukr: 2,0 g/l


Wild yeast | pétillant naturel (vyprodáno)

Ryzlink rýnský | Ryzlink vlašský 2020

Zábavné, ale také ušlechtilé a elegantní naturální bubliny. Příjemně perlí a zraje v láhvích na jemných kvasnicích. Vyrobeno z hroznů odrůd Ryzlink rýnský (75%) a Ryzlink vlašský (25%). Ve vůni i v chuti se naplno projevuje typický projev Ryzlinku rýnského ze Znojma. Aroma je bohaté, čisté, s vůní po rozinkách a medu. Chuť je na jazyku dlouhá, minerálně-ovocná, se svěžím šťavnatým zakončením. Vše v kontrastu se zábavným a divokým projevem 2 dny macerovaného Ryzlink vlašského. Nesířené bubliny si žijí v láhvích svým životem a mineralita až slanost, pramenící z granitového podloží, je při popíjení výborně čitelná. Pet-nat po chvíli ve sklenici zjemní intenzitu perlení a rozehraje koncert vůní a chutí - díky nízké sklizni je projev velmi koncentrovaný, s převládajícími slaně-karamelovými tóny. Obě odrůdy společně vytvořily charakterní víno, ke kterému se budete chtít vracet. Autorem obrazu k tomuto vínu je Lucie Kyntlová.

Vyrobeno z hroznů z viniční tratě Načeratický kopec v Oblekovicích - podoblast Znojemská. Víno spontánně kvasilo v nerezové nádobě. Část rmutu ležela 2 dny na slupkách a třapinách. Při 4-5 g/l zbytkového cukru dokvášelo v láhvích do sucha. Po měsíci ležení byly z každé láhve ručně odstřeleny nejhrubší kvasnice. Zraje samostatně v láhvích na jemných kvasnicích. Jemně perlí a působí tak velmi svěžím dojmem. Víno není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry. Ležením na láhvi bude získávat jemnější perlení a krémovější charakter.

Vinice: JV svah, třetihorní hlinito-písčité mírně kyselé podloží s žulou, rulou a mořskými písky

Alkohol: 12,0 % obj.

Zbytkový cukr: 0,5 g/l