NABÍDKA VÍN
VÍNA Z AKÁTOVÝCH A DUBOVÝCH SUDŮ
Hrozny jsou šlapány nohama. Macerace šlapaných hroznů probíhá několik hodin až dnů. V případě zrání ve velkých dubových kádích probíhá macerace několik měsíců. Ve výjimečných případech jsou naopak lisovány celé hrozny. Dále vína zrají na hrubých kvasnicích v akátových i dubových sudech (původ dřeva Česká republika - CHKO Bílé Karpaty, Maďarsko - Erdőbénye, Rakousko a Francie). V průběhu samovolného kvašení i zrání vína není přidávána žádná síra ani jiná chemie. Těsně před lahvováním jsou vína buď mírně přisířena, nebo lahvována zcela bez konzervantů i bez filtrace. Vína této řady mohou být jedno-odrůdová i cuvée. Na vybraná vína jsou použity etikety s díly od znojemských umělců, inspirací ke tvorbě byly zejména moje vína, návštěva vinohradů, nebo sklepa.

FRANKOVKA 21/22
Oblekovice & Havraníky
Vyrobeno ze dvou ročníků odrůdy Frankovka. Viniční trať Načeratický kopec v Oblekovicích a Staré vinice v Havraníkách. Znojemská vinařská podoblast. Hrozny byly šlapány nohama a ležely 2 týdny na slupkách a třapinách. Semi-karbonická macerace části hroznů. Zrálo ve francouzských dubových sudech a moravských amforách. Víno není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry.
alc. 12,5 % vol., č.š. FR/2122

RYZLINK RÝNSKÝ 2021 JAROSLAVICE
Jaroslavice - Na vinicích
Vyrobeno z hroznů odrůdy Ryzlink rýnský z viniční tratě Na vinicích v Jaroslavicích - podoblast Znojemská. Hrozny byly šlapány nohama a potom ležely 12 hodin na slupkách a třapinách. Víno následně spontánně kvasilo a zrálo bez míchání kvasnic na hrubých kvasnicích v maďarských akátových sudech. Víno není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry.
alc. 12,5 % vol., č.š. 16/21

SAUVIGNON 2022
Dobšice – U Hájku, Jaroslavice – Na vinicích
Vyrobeno z hroznů odrůdy Sauvignon z viniční tratě U Hájku v Dobšicích a Na vinicích v Jaroslavicích. Znojemská vinařská podoblast. Hrozny byly šlapány nohama a potom ležely 18 hodin na slupkách a třapinách. Víno následně spontánně kvasilo a zrálo bez míchání kvasnic na hrubých kvasnicích ve francouzských dubech a moravských amforách. Víno není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry.
alc. 12,5 % vol., č.š. SG/22

VELTLÍNSKÉ ZELENÉ 21/22
Tasovice - Stará hora
Vyrobeno ze dvou ročníků odrůdy Veltlínské zelené. Viniční trať Stará hora v Tasovicích. Znojemská vinařská podoblast. Spontánně kvasilo a zrálo bez míchání kvasnic na hrubých kvasnicích v moravských dubových sudech. Část hroznů zrála 12 měsíců na slupkách a třapinách v moravských amforách. Víno není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry.
alc. 12,0 % vol., č.š. VZ/2122

VIBEZNOJMO 2022
Veltlínské zelené & Šedý Pinot
Lehké oranžové víno. Vyrobeno z hroznů odrůd Veltlínské zelené (Konice) a Šedý Pinot (Jaroslavice). Znojemská vinařská podoblast. Veltlínské zelené semikarbonická macerace. Kvasilo a zrálo na hrubých kvasnicích v moravských amforách. Víno není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry. Obraz k vínu vytvořil Dante Minutello.
Alkohol: 12,0 % vol., č.š. VIBEZ/22
QVEVRI A AMFORY
Díky historickým nálezům je jako kolébka výroby prvních vín označována Gruzie. Vína se zde ve velkých amforách, zvaných qvevri nebo kvevri, prokazatelně vyráběly již před 6 tisíci lety. Tradice výroby vína pomocí kvašení a ležení šlapaných bílých i modrých hroznů ve velkých hliněných nádobách se udržela dodnes. Nádoby jsou zakopané pod zemí a ty největší pojmou až několik tisíc litrů rmutu (šlapaných hroznů). V roce 2013 byla dokonce tato metoda výroby zařazena mezi nehmotné památky UNESCO. Způsob výroby vín v qvevri nádobách se nazývá Kachetinská metoda podle oblasti Kachetie v Gruzii. Výrobu těchto vín jsem mírně přizpůsobili podmínkám Znojemské vinařské podoblasti.
Kvašení a ležení šlapaných hroznů probíhá několik měsíců v nádobách o objemu cca 250L zakopaných pod zemí. Kvašení probíhá samovolně bez přidaných kvasinek. Vína zrají v nádobách bez přidané síry. Těsně před lahvováním jsou buď mírně přisířena, nebo lahvována zcela bez konzervantů i bez filtrace. Vína do této řady vyrábím také v keramických amforách o objemu 250L - 300L vyrobených v Poštorenských keramických závodech na Moravě.

AMPHORA 2021
river sediments
Oranžové víno. Vyrobeno z hroznů odrůd Pálava, Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené, Malvasia a Šedý Pinot. Hrozny byly šlapány nohama a následně spontánně kvasilo a zrálo 12 měsíců společně se slupkami a třapinami v hliněných amforách vyrobených z poštorenské keramické hlíny. Po vylisování víno zrálo ve francouzských dubových sudech. Odrůdy Veltlínské zelené a Malvasia zrály v amforách bez macerace. Vyrobeno z hroznů v bio režimu - Znojemská vinařská podoblast. Víno není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry. Etiketu k vínu vytvořil Dante Minutello @danteminutello.
alc. 12,0 % vol., č.š. AMP/21

DEKADENCE 2021 - vyprodáno
amphora blend
Vyrobeno z hroznů odrůdy Frankovka a Zweigeltrebe. Hrozny byly šlapány nohama a následně spontánně kvasilo a zrálo 12 měsíců společně se slupkami a třapinami v hliněných amforách vyrobených z poštorenské keramické hlíny. Po vylisování víno chvíli zrálo ve francouzských dubových sudech. Hravost, lehkost a dekadentní aromatiku dodalo vínu přidání semi-karbonicky kvašeného blendu hroznů odrůd Zweigeltrebe a Chardonnay. Vyrobeno z hroznů v bio režimu - Znojemská vinařská podoblast. Víno není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry. Etiketu k vínu namaloval Karel Halouzka.
alc. 12,0 % vol., č.š. DEK/21
PÉTILLANT NATUREL A SEMIKARBONICKÁ MACERACE
Pétillant Naturel (zkráceně pét-nat) je synonymem pro starou metodu výroby přírodního šumivého vína, známou jako methode ancestrale. Podobné typy vín se vyráběly pravděpodobně již v antickém Římě a píše o nich římský historik Titus Livius. Vína kvasí v sudech nebo jiných nádobách a dokváší uzavřené v láhvích. Na rozdíl od tradiční šampaňské metody druhotného kvašení se jedná o kvašení primární. Ve vůni i v chuti hotového vína se obě metody liší také. Perlivá vína pét-nat často mívají výrazné primární hroznové tóny, očekávejte vína hravá, romantická, aristokratická, ale i mohutná, dekadentní, punková, nebo živelná. Je zde silný odraz terroir vinice.
Vína této řady nechávám dokvášet pod korunkovým uzávěrem v sektových láhvích. Charakterem jsou každý rok jiná a velmi svobodná. Vzhled etiket a jejich téma vzniká spontánně až při jejich ochutnávání. Šlapané hrozny jsou spolu s třapinami několik hodin až dnů macerovány. Samovolné kvašení v sudech, ve skle, nebo v nerezových nádobách. Vína dále dokvášejí a zrají na jemných kvasnicích v láhvi, ve vínech je typické jemné perlení. Velmi zajímavý chuťový zážitek dodávají jemné kvasnice v každé láhvi. Vzhledem k technologii výroby je každý kus unikát, protože v každé láhvi vznikne díky oddělenému kvašení rozdílné množství alkoholu, zbytkového cukru a jemných kalů. Lahvováno bez přidané síry i bez filtrace.
Macération semi-carbonique (SCBQ zkráceně na mých etiketách) část vín je kvašena také metodou semikarbonické macerace. Macerace probíhá v kádích nebo amforách o velikosti 500 - 1000 litrů. Jedná se o kvašení celých hroznů bílých i modrých odrůd. Hrozny jsou plněny po vrchní okraj do nádob. Následně jsou nádoby bezpečně uzavřeny víkem, aby se do nádob nedostal v průběhu kvašení kyslík. Gravitací pomačkané hrozny na spodu nádoby uvolní mošt, který začne spontánně kvasit a tím postupně v nádobách vzniká atmosféra oxidu uhličitého. V nádobách stoupá teplota a mošt začne kvasit uvnitř celých bobulí. Celý proces trvá většinou 8 - 10 dnů. Vznikají tak svěží, zábavná a výrazně aromatická vína.

LUNARIA 2022 SAUVIGNON
pétillant naturel
Vyrobeno z hroznů odrůdy Sauvignon z viniční tratě Na vinicích v Jaroslavicích - podoblast Znojemská. Macerace rmutu 12 hodin. Víno spontánně kvasilo ve skleněných nádobách. Při 8 g/l zbytkového cukru dokvášelo v láhvích. Zraje samostatně v láhvích na jemných kvasnicích. Víno jemně perlí a působí tak svěžím dojmem. Víno není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry. Ležením na láhvi bude získávat jemnější perlení a krémovější charakter. Obraz k vínu namaloval @karlitopulka.
alc. 12,5 % vol., č.š. 2/22

PINOT SAINT LAURENT 2022
semi-carbonique
Vyrobeno z hroznů odrůd Svatovavřinecké, Bílý & Modrý Pinot. Semikarbonická macerace neporušených celých hroznů probíhala 10 dnů ve dřevěných kádích. Dokvášelo a zrálo ve francouzských dubových sudech. Není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry. Vyrobeno z hroznů v bio režimu – Znojemská vinařská podoblast. Etiketu k vínu vytvořila Kateřina Šrámková.
alc. 11,5 % vol., č.š. SAINT/22
V láhvích 1500ml.

SCBQ 2022 - vyprodáno
semi-carbonique
Vyrobeno z ekologicky ošetřovaných vinic z hroznů odrůd Zweigeltrebe a Modrý Pinot. Znojemská vinařská podoblast. Semikarbonická macerace neporušených celých hroznů probíhala 10 dnů ve dřevěných kádích. Dokvášelo ve francouzských dubových sudech. Není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry. Etiketu k vínu vytvořil Dante Minutello @danteminutello.
alc. 12,0 % vol., č.š. SCBQ/22