NABÍDKA VÍN

VÍNA Z AKÁTOVÝCH A DUBOVÝCH SUDŮ

Hrozny jsou šlapány nohama. Macerace šlapaných hroznů probíhá několik hodin až dnů. V případě zrání ve velkých dubových kádích probíhá macerace několik měsíců. Ve výjimečných případech jsou naopak lisovány celé hrozny. Dále vína zrají na hrubých kvasnicích v akátových i dubových sudech (původ dřeva Česká republika - CHKO Bílé Karpaty, Maďarsko - Erdőbénye, Rakousko a Francie). V průběhu samovolného kvašení i zrání vína není přidávána žádná síra ani jiná chemie. Těsně před lahvováním jsou vína buď mírně přisířena, nebo lahvována zcela bez konzervantů i bez filtrace. Vína této řady mohou být jedno-odrůdová i cuvée. Na vybraná vína jsou použity etikety s díly od znojemských umělců, inspirací ke tvorbě byly zejména moje vína, návštěva vinohradů, nebo sklepa.

ANIMAL POWER (vyprodáno)

Chardonnay | Tramín červený | Veltlínské zelené 2020

Vyrobeno z hroznů odrůd Chardonnay (40 %), Tramín červený (40 %) a Veltlínské zelené (20 %) z viničních tratí ze Znojemské vinařské podoblasti. Chardonnay a Tramín pocházejí z Načeratického kopce v Oblekovicích a Veltlín z Kraví hory v Konicích.

Hrozny byly šlapány nohama a ležely 2 týdny na slupkách a třapinách. Spontánní kvašení. Zrálo na hrubých kvasnicích ve francouzském dubu. Není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry. Etiketu k vínu namalovala Klaudie Švrčková.

Vinice: písčitohlinité zvětraliny na žulách Dyjského masivu v okolí Národního parku Podyjí, tvořené zejména žulou a mořskými písky

Alkohol: 12,0 % vol.

Zbytkový cukr: 0,5 g/l

LUNARIA20 (vyprodáno)

Müller Thurgau

Vyrobeno z hroznů z viniční tratě Pod lesem v Popicích - podoblast Znojemská. Hrozny byly šlapány nohama a potom ležely několik hodin na slupkách a třapinách. Víno následně spontánně kvasilo a zrálo bez míchání kvasnic na hrubých kvasnicích ve francouzském dubu.

U vína proběhlo jablečno-mléčné odbourání kyselin a není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry. Etiketu k vínu namaloval Karlito Halouzka.

Vinice: JV svah, písčitohlinité zvětraliny na žulách Dyjského masivu, tvořené zejména křemenem a křemennými písky

Alkohol: 11,0 % vol.

Zbytkový cukr: 3,0 g/l

LUNARIA20 ORANGE

Šedý Pinot

Vyrobeno z hroznů odrůdy Šedý Pinot z viniční tratě Načeratický kopec v Oblekovicích - podoblast Znojemská. Hrozny byly šlapány nohama a ležely 2 týdny na slupkách a třapinách. Spontánní kvašení. Zrálo na hrubých kvasnicích ve francouzském dubu.

U vína proběhlo jablečno-mléčné odbourání kyselin a není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry. Etiketu k vínu namaloval Karlito Halouzka.

Vinice: JV svah, hlinito-písčité mírně kyselé podloží s žulou a mořskými písky

Alkohol: 13,0 % vol.

Zbytkový cukr: 0,5 g/l

RIESLING20 (vyprodáno)

Ryzlink rýnský

Vyrobeno z hroznů z viniční tratě Načeratický kopec v Oblekovicích - podoblast Znojemská. Hrozny byly šlapány nohama a potom ležely 12 hodin na slupkách a třapinách. Víno následně spontánně kvasilo a zrálo bez míchání kvasnic na hrubých kvasnicích ve francouzském dubu.

U vína proběhlo jablečno-mléčné odbourání kyselin a není čiřeno ani filtrováno. Obsahuje velmi malé množství síry (30 mg/l celkové síry) a má výborný potenciál k archivaci.

Vinice: JV svah, hlinito-písčité mírně kyselé podloží s žulou a mořskými písky

Alkohol: 12,0 % vol.

Zbytkový cukr: 0,5 g/l

SAUVIGNON (vyprodáno)

2020

Vyrobeno z hroznů z viniční tratě Načeratický kopec v Oblekovicích - podoblast Znojemská. Hrozny byly šlapány nohama a potom ležely 6 hodin na slupkách a třapinách. Víno následně spontánně kvasilo a zrálo bez míchání kvasnic na hrubých kvasnicích ve francouzském dubu.

Víno není čiřeno ani filtrováno. Obsahuje velmi malé množství síry (25 mg/l celkové síry) a má výborný potenciál k archivaci.

Vinice: JV svah, hlinito-písčité mírně kyselé podloží s žulou a mořskými písky

Alkohol: 12,0 % vol.

Zbytkový cukr: 0,5 g/l

VELTLINER20

Veltlínské zelené

Vyrobeno z hroznů odrůdy Veltlínské zelené z viničních tratí Staré vinice v Havraníkách a Kraví hora v Konicích - podoblast Znojemská. Hrozny byly šlapány nohama a ležely několik hodin na slupkách a třapinách. Víno následně spontánně kvasilo a zrálo bez míchání kvasnic na hrubých kvasnicích v moravském a maďarském slavonském dubu.

U vína proběhlo jablečno-mléčné odbourání kyselin a není čiřeno ani filtrováno. Obsahuje velmi malé množství síry (30 mg/l celkové síry) a má výborný potenciál k archivaci.

Vinice: písčitohlinité zvětraliny na žulách Dyjského masivu v okolí Národního parku Podyjí, tvořené zejména žulou, křemennými a mořskými písky

Alkohol: 12,0 % vol.

Zbytkový cukr: 1,0 g/l

VIBEZNOJMO

MT | RR | SG 2020

Vyrobeno z hroznů odrůd Müller Thurgau (50%), Ryzlink rýnský (40%) a Sauvignon (10%) z viničních tratí ze Znojemské vinařské podoblasti. Müller Thurgau pochází z Popic - Pod lesem a Ryzlink rýnský se Sauvignonem z Načeratického kopce v Oblekovicích. Hrozny byly šlapány nohama a potom ležely několik hodin na slupkách a třapinách. Víno následně spontánně kvasilo a zrálo bez míchání kvasnic na hrubých kvasnicích v sudech z maďarského akátu, francouzského dubu a ve skleněných nádobách.

Víno není čiřeno ani filtrováno. Obsahuje velmi malé množství síry (30 mg/l celkové síry) a má výborný potenciál k archivaci.

Vinice: hlinito-písčité mírně kyselé podloží s žulou, mořskými a křemennými písky

Alkohol: 11,5 % vol.

Zbytkový cukr: 0,5 g/l

Znojemský underground

RR | VZ | VZ 2020

Vyrobeno z hroznů odrůdy Ryzlink rýnský z viniční tratě Načeratický kopec a z odrůdy Veltlínské zelené z viničních tratí Staré vinice v Havraníkách a Kraví hora v Konicích - podoblast Znojemská. Hrozny byly šlapány nohama a část rmutu ležela 2 dny na slupkách a třapinách. Víno následně spontánně kvasilo a zrálo na hrubých kvasnicích v sudech z francouzského dubu a moravského akátu. Není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry. Etiketu k vínu namalovala Tereza Lišková.

Vinice: písčitohlinité zvětraliny na žulách Dyjského masivu v okolí Národního parku Podyjí, tvořené zejména žulou, křemennými a mořskými písky

Alkohol: 12,0 % vol.

Zbytkový cukr: 1,0 g/l

K prodeji a k ochutnání pouze v Enotéka znojemských vín ve Znojmě.

KVEVRI A AMFORY

Díky historickým nálezům je jako kolébka výroby prvních vín označována Gruzie. Vína se zde ve velkých amforách, zvaných qvevri nebo kvevri, prokazatelně vyráběly již před 6 tisíci lety. Tradice výroby vína pomocí kvašení a ležení šlapaných bílých i modrých hroznů ve velkých hliněných nádobách se udržela dodnes. Nádoby jsou zakopané pod zemí a ty největší pojmou až několik tisíc litrů rmutu (šlapaných hroznů). V roce 2013 byla dokonce tato metoda výroby zařazena mezi nehmotné památky UNESCO. Způsob výroby vín v kvevri nádobách se nazývá Kachetinská metoda podle oblasti Kachetie v Gruzii. Výrobu těchto vín jsem mírně přizpůsobili podmínkám Znojemské vinařské podoblasti. 

Kvašení a ležení šlapaných hroznů probíhá několik měsíců v nádobách o objemu cca 250L zakopaných pod zemí. Kvašení probíhá samovolně bez přidaných kvasinek. Vína zrají v nádobách bez přidané síry. Těsně před lahvováním jsou buď mírně přisířena, nebo lahvována zcela bez konzervantů i bez filtrace. Vína do této řady vyrábím také v keramických amforách o objemu 250L vyrobených v Poštorenských keramických závodech na Moravě.

DEKADENCE20 (vyprodáno)

Amphora Pinot Noir

Vyrobeno z hroznů odrůdy Pinot Noir z viniční tratě Načeratický kopec v Oblekovicích - podoblast Znojemská. Hrozny byly šlapány nohama. Víno spontánně kvasilo a zrálo 6 měsíců společně se slupkami a třapinami v hliněné amfoře vyrobené z poštorenské keramické hlíny. Víno následně zrálo na hrubých kvasnicích ve francouzském dubovém sudu. U vína proběhlo jablečno-mléčné odbourání kyselin a není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry. Etiketu k vínu namaloval Karel Halouzka.

Vinice: JV svah, hlinito-písčité mírně kyselé podloží s žulou a mořskými písky

Alkohol: 12,5 % vol.

Zbytkový cukr: 0,5 g/l

DEKADENCE20 (vyprodáno)

Amphora Red Field Blend

Vyrobeno z hroznů z viniční tratě Načeratický kopec v Oblekovicích - podoblast Znojemská. Hrozny odrůd Modrý Pinot, Frankovka, Svatovavřinecké, Muškát moravský, Müller Thurgau a Ryzlink rýnský byly šlapány nohama. Víno spontánně kvasilo a zrálo 6 měsíců společně se slupkami a třapinami v hliněné amfoře vyrobené z poštorenské keramické hlíny. Víno následně zrálo na hrubých kvasnicích ve francouzském dubovém sudu. U vína proběhlo jablečno-mléčné odbourání kyselin a není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry. Etiketu k vínu namaloval Karel Halouzka. Doporučuji konzumovat v pokojové teplotě i nachlazené.

Vinice: JV svah, hlinito-písčité mírně kyselé podloží s žulou a mořskými písky

Alkohol: 12,5 % vol.

Zbytkový cukr: 0,5 g/l

PÉTILLANT NATUREL

Pétillant Naturel (zkráceně pét-nat) je synonymem pro starou metodu výroby přírodního šumivého vína, známou jako methode ancestrale. Podobné typy vín se vyráběly pravděpodobně již v antickém Římě a píše o nich římský historik Titus Livius. Vína kvasí v sudech nebo jiných nádobách a dokváší uzavřené v láhvích. Na rozdíl od tradiční šampaňské metody druhotného kvašení se jedná o kvašení primární. Ve vůni i v chuti hotového vína se obě metody liší také. Perlivá vína pét-nat často mívají výrazné primární hroznové tóny, očekávejte vína hravá, romantická, aristokratická, ale i mohutná, dekadentní, punková, nebo živelná. Je zde silný odraz terroir vinice. 

Vína této řady nechávám dokvášet pod korunkovým uzávěrem v sektových láhvích. Charakterem jsou každý rok jiná a velmi svobodná. Vzhled etiket a jejich téma vzniká spontánně až při jejich ochutnávání. Šlapané hrozny jsou spolu s třapinami několik hodin až dnů macerovány. Samovolné kvašení v sudech, ve skle, nebo v nerezových nádobách. Vína dále dokvášejí a zrají na jemných kvasnicích v láhvi, ve vínech je typické jemné perlení. Velmi zajímavý chuťový zážitek dodávají jemné kvasnice v každé láhvi. Vzhledem k technologii výroby je každý kus unikát, protože v každé láhvi vznikne díky oddělenému kvašení rozdílné množství alkoholu, zbytkového cukru a jemných kalů. Každá láhev je unikátní také v tom, že má rozdílnou sílu perlení. Lahvováno bez přidané síry i bez filtrace.