NABÍDKA VÍN

VÍNA Z AKÁTOVÝCH A DUBOVÝCH SUDŮ

Hrozny jsou šlapány nohama. Macerace šlapaných hroznů probíhá několik hodin až dnů. V případě zrání ve velkých dubových kádích probíhá macerace několik měsíců. Ve výjimečných případech jsou naopak lisovány celé hrozny. Dále vína zrají na hrubých kvasnicích v akátových i dubových sudech (původ dřeva Česká republika - CHKO Bílé Karpaty, Maďarsko - Erdőbénye, Rakousko a Francie). V průběhu samovolného kvašení i zrání vína není přidávána žádná síra ani jiná chemie. Těsně před lahvováním jsou vína buď mírně přisířena, nebo lahvována zcela bez konzervantů i bez filtrace. Vína této řady mohou být jedno-odrůdová i cuvée. Na vybraná vína jsou použity etikety s díly od znojemských umělců, inspirací ke tvorbě byly zejména moje vína, návštěva vinohradů, nebo sklepa.

FRANKOVKA

2020

Vyrobeno z hroznů odrůdy Frankovka z viniční tratě Načeratický kopec v Oblekovicích - podoblast Znojemská. Hrozny byly šlapány nohama a ležely 3 týdny na slupkách a třapinách. Spontánní kvašení. Zrálo bez míchání kvasnic na hrubých kvasnicích ve francouzském dubu. U vína proběhlo jablečno-mléčné odbourání kyselin a není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry.

Alkohol: 11,0 % vol.

Zbytkový cukr: 0,5 g/l

V prodeji od 01.05.2022.

GRANITOVÁ SKÁLA 2021

Třetihorní cuvée MT | RR

Vyrobeno z hroznů odrůd Müller Thurgau (50%) a Ryzlink rýnský (50%) z viničních tratí s třetihorním granitovým podložím. Znojemská vinařská podoblast. Hrozny byly šlapány nohama a potom ležely 6 hodin na slupkách a třapinách. Víno následně spontánně kvasilo a zrálo bez míchání kvasnic na hrubých kvasnicích v sudech z maďarského akátu a francouzského dubu. Víno není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry. Má výborný potenciál k archivaci. Obraz k vínu namaloval Karel Halouzka.

Alkohol: 12,5 % vol.

Zbytkový cukr: 1,0 g/l

V prodeji od 01.05.2022.

CHARDONNAY

2021

Vyrobeno z hroznů odrůdy Chardonnay z viniční tratě Stará hora v Tasovicích - podoblast Znojemská. Hrozny byly šlapány nohama a potom ležely 12 hodin na slupkách a třapinách. Víno následně spontánně kvasilo a zrálo bez míchání kvasnic na hrubých kvasnicích ve francouzských a rakouských dubech. U vína proběhlo jablečno-mléčné odbourání kyselin a není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry.

Alkohol: 12,0 % vol.

Zbytkový cukr: 0,5 g/l

V prodeji od 01.05.2022.

OMNE VIVUM OX OVO 2020 (vyprodáno)

VZ | RR | MT

Vyrobeno oxidativní metodou zrání pod flórem z hroznů odrůd Veltlínské zelené (50%), Ryzlink rýnský (25%) a Müller Thurgau (25%) z viničních tratí ze Znojemské vinařské podoblasti. Veltlínské zelené pochází z Havraníků, Ryzlink rýnský z Načeratického kopce a Müller Thurgau z Popic - Pod lesem. Hrozny byly šlapány nohama a potom ležely několik hodin na slupkách a třapinách. Víno spontánně kvasilo a zrálo na hrubých kvasnicích bez míchání a bez dolévání ve francouzském dubu. U vína proběhlo jablečno-mléčné odbourání kyselin a není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry. Má výborný potenciál k archivaci.

Alkohol: 12,0 % vol.

Zbytkový cukr: 0,5 g/l

V prodeji pouze v 1500 ml magnum láhvích. 

VELTLÍNSKÉ ZELENÉ 2021

Kraví hora

Vyrobeno z hroznů odrůdy Veltlínské zelené z viniční tratě Kraví hora v Konicích - podoblast Znojemská. Hrozny byly šlapány nohama a potom ležely 6 hodin na slupkách a třapinách. Víno následně spontánně kvasilo a zrálo bez míchání kvasnic na hrubých kvasnicích v rakouském akátu a moravských dubech. U vína proběhlo jablečno-mléčné odbourání kyselin a není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry.

Alkohol: 11,5 % vol.

Zbytkový cukr: 0,5 g/l

V prodeji od 01.05.2022.

QVEVRI A AMFORY

Díky historickým nálezům je jako kolébka výroby prvních vín označována Gruzie. Vína se zde ve velkých amforách, zvaných qvevri nebo kvevri, prokazatelně vyráběly již před 6 tisíci lety. Tradice výroby vína pomocí kvašení a ležení šlapaných bílých i modrých hroznů ve velkých hliněných nádobách se udržela dodnes. Nádoby jsou zakopané pod zemí a ty největší pojmou až několik tisíc litrů rmutu (šlapaných hroznů). V roce 2013 byla dokonce tato metoda výroby zařazena mezi nehmotné památky UNESCO. Způsob výroby vín v qvevri nádobách se nazývá Kachetinská metoda podle oblasti Kachetie v Gruzii. Výrobu těchto vín jsem mírně přizpůsobili podmínkám Znojemské vinařské podoblasti. 

Kvašení a ležení šlapaných hroznů probíhá několik měsíců v nádobách o objemu cca 250L zakopaných pod zemí. Kvašení probíhá samovolně bez přidaných kvasinek. Vína zrají v nádobách bez přidané síry. Těsně před lahvováním jsou buď mírně přisířena, nebo lahvována zcela bez konzervantů i bez filtrace. Vína do této řady vyrábím také v keramických amforách o objemu 250L - 300L vyrobených v Poštorenských keramických závodech na Moravě.

FRANKOVKA 2020 QVEVRI

Vyrobeno z hroznů odrůdy Frankovka z viniční tratě Načeratický kopec v Oblekovicích - podoblast Znojemská. Hrozny byly šlapány nohama. Víno spontánně kvasilo a zrálo 12 měsíců společně se slupkami a třapinami ve znojemských terakotových nádobách. Víno následně zrálo na hrubých kvasnicích ve francouzských dubových sudech. U vína proběhlo jablečno-mléčné odbourání kyselin a není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry.

Alkohol: 12,0 % vol.

Zbytkový cukr: 0,5 g/l

PÉTILLANT NATUREL

Pétillant Naturel (zkráceně pét-nat) je synonymem pro starou metodu výroby přírodního šumivého vína, známou jako methode ancestrale. Podobné typy vín se vyráběly pravděpodobně již v antickém Římě a píše o nich římský historik Titus Livius. Vína kvasí v sudech nebo jiných nádobách a dokváší uzavřené v láhvích. Na rozdíl od tradiční šampaňské metody druhotného kvašení se jedná o kvašení primární. Ve vůni i v chuti hotového vína se obě metody liší také. Perlivá vína pét-nat často mívají výrazné primární hroznové tóny, očekávejte vína hravá, romantická, aristokratická, ale i mohutná, dekadentní, punková, nebo živelná. Je zde silný odraz terroir vinice. 

Vína této řady nechávám dokvášet pod korunkovým uzávěrem v sektových láhvích. Charakterem jsou každý rok jiná a velmi svobodná. Vzhled etiket a jejich téma vzniká spontánně až při jejich ochutnávání. Šlapané hrozny jsou spolu s třapinami několik hodin až dnů macerovány. Samovolné kvašení v sudech, ve skle, nebo v nerezových nádobách. Vína dále dokvášejí a zrají na jemných kvasnicích v láhvi, ve vínech je typické jemné perlení. Velmi zajímavý chuťový zážitek dodávají jemné kvasnice v každé láhvi. Vzhledem k technologii výroby je každý kus unikát, protože v každé láhvi vznikne díky oddělenému kvašení rozdílné množství alkoholu, zbytkového cukru a jemných kalů. Lahvováno bez přidané síry i bez filtrace.

LUNARIA 2021 PETILLANT NATUREL

orange pétillant naturel

Vyrobeno z ekologicky ošetřovaných vinic z hroznů odrůd Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené a Pálava z viničních tratí ze Znojemské vinařské podoblasti. Hrozny byly šlapány nohama. Veltlínské zelené leželo 2 týdny na slupkách a třapinách. Víno spontánně kvasilo ve skleněných nádobách. Při 6 g/l zbytkového cukru dokvášelo v láhvích. Zraje samostatně v láhvích na jemných kvasnicích. Víno jemně perlí a působí tak velmi svěžím dojmem. Víno není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry. Ležením na láhvi bude získávat jemnější perlení a krémovější charakter. Etiketu k vínu namaloval Karlito Halouzka.

Alkohol: 13,5 % vol.

Zbytkový cukr: 2,0 g/l

MAKES WOMEN HAPPY 2021 

rosé pétillant naturel

Vyrobeno z ekologicky ošetřovaných vinic z hroznů odrůd Frankovka a Pálava z viničních tratí ze Znojemské vinařské podoblasti. Hrozny byly šlapány nohama. Víno spontánně kvasilo ve skleněných nádobách. Při 8 g/l zbytkového cukru dokvášelo v láhvích. Zraje samostatně v láhvích na jemných kvasnicích. Víno jemně perlí a působí tak velmi svěžím dojmem. Víno není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry. Ležením na láhvi bude získávat jemnější perlení a krémovější charakter.

Alkohol: 13,5 % vol.

Zbytkový cukr: 4,0 g/l